Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU

'Zidine u šumi': Predstavljanje knjige Petra Babića 1. veljače u Herzerici

'Zidine u šumi': Predstavljanje knjige Petra Babića 1. veljače u Herzerici
GMV

Knjiga pruža pregled fortifikacija na južnim padinama Ivančice, građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku.

U programu Srijede u Muzeju 1. veljače u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) predstavlja se knjiga 'Zidine u šumi', objavljena u nakladi Državnog arhiva u Varaždinu. Knjiga pruža pregled fortifikacija na južnim padinama Ivančice, građenih u razvijenom i kasnom srednjem vijeku. 

Na planini se danas nalazi šest ruševnih utvrda, slabe očuvanosti i donedavno gotovo bez ikakve inicijative za konzervacijom ili daljnjim istraživanjem, a time i zapostavljene u turističkom, promidžbenom, pa i arheološkom smislu. Osim stručnoj publici, autor knjige Petar Babić, prof. povijesti i engleskog jezika i književnosti te aktivni član i gorski spašavatelj u HGSS Stanici Varaždin, koncepcijom ju je želio približiti i običnom čitatelju, vodeći se, sa suradnicima koji su na njoj radili, idejom da je upravo manjak takve literature djelomični krivac smanjenog interesa šire javnosti za hrvatsku povijest, što rezultira i pogrešnom interpretacijom činjenica, ali i etabliranjem dvojbenih novih autoriteta na tom području. Knjiga bi trebala zadovoljiti struku kroz analizu izvora i prikaz povijesnih činjenica, ali i potaknuti planinare, brdske bicikliste, paraglidere i ostale zaljubljenike u aktivnosti u prirodi na očuvanje i promoviranje ovih lokaliteta, dojmljivih primjera simbioze kulturne baštine i prirodnih ljepota. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U predstavljanju knjige sudjeluju: Marina Šimek, umirovljena muzejska savjetnica u GMV-u, Dubravko Šincek, predsjednik PD-a Ravna gora i aktivni član u HGSS Stanici Varaždin, autor knjige Petar Babić i Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu. 

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.