Vijesti / Kultura

Grad Varaždin

Financijska injekcija za varaždinsku kulturu: Iz Ministarstva dolazi više od 400 tisuća eura

Financijska injekcija za varaždinsku kulturu: Iz Ministarstva dolazi više od 400 tisuća eura
Grad Varaždin

Najviše će dobiti Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je kulturnim ustanovama Grada Varaždina i varaždinskim umjetničkim organizacijama sredstva za financiranje javnih potreba u kulturi za 2023. godinu u iznosu 401.221,00 eura, odnosno više od 3 milijuna kuna, a očekuje se još sredstava i po drugim programima.

Sredstva dodijeljena temeljem javnog poziva na koji su aplicirale ustanove Grada Varaždina i umjetničke organizacije namijenjena su potpori programima, projektima, aktivnostima i manifestacijama u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku.

Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu tako je odobreno 800 tisuća kuna za redovni program, 20 tisuća kuna za organizacijske troškove koncertne sezone, 23 tisuće kuna za međunarodnu kulturnu suradnju, 20 tisuća kuna za nabavu informatičke opreme, a za rekonstrukciju dvorane Petar Veček 500 tisuća kuna. Gradskom muzeju Varaždin dodijeljeno je 160 tisuća kuna za muzejsku djelatnost, a Gradskoj knjižnici i čitaonici za nabavu knjižne i neknjižne građe 350 tisuća kuna. Za organizaciju 53. Varaždinskih baroknih večeri ministarstvo je Koncertnom uredu Varaždin namijenilo 650 tisuća kuna.

Ministarstvo je po programima podržalo i profesionalnu kazališnu djelatnost Kazališne družine Kerekesh teatar, zatim u dramskim, plesnim te izvedbenim umjetnostima Umjetničku organizaciju „VRUM“, a pod vizualnim umjetnostima Filmsko-kreativni studio, Kerameikon, Zlatni ajngel d.o.o. i HDLU. Za organizaciju koncerata u Varaždinu, za potporu glazbenoj i glazbeno-scenskoj umjetnosti, sredstva su dodijeljena i Hrvatskoj glazbenoj mladeži Varaždin, Jeleni Štefanić, Udruzi za menadžment glazbene i primijenjene umjetnosti i Varaždinskom komornom orkestru. CTK i Varaždinskom folklornom ansamblu odobrena su sredstva u kategoriji kulturno-umjetničkog amaterizma, a za međunarodnu kulturnu suradnju Varaždinskom tamburaškom orkestru i Varaždinskom folklornom ansamblu.

- Drago mi je da je ministarstvo i ovaj put prepoznalo vrijednost i značaj programa varaždinskih kulturnih ustanova i organizacija jer njima zaista puno znači ova financijska potpora kako bi mogli organizirati i provesti svoje aktivnosti. Grad Varaždin zaista puno ulaže u kulturu i uključujemo se na svaki mogući način podržavajući sve one koji svojom kulturnom ponudom obogaćuju naš grad, jer oni uistinu to čine i Varaždin je bogat grad kulture upravo zbog njih – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video