Vijesti / Kultura

Gradska knjižnica i čitaonica 'Metel ožegović'

FOTO Predstavljena knjiga 'Svaka kokoš može napisati knjigu' autorice Tanje Miličić

FOTO Predstavljena knjiga 'Svaka kokoš može napisati knjigu' autorice Tanje Miličić
Varaždinski.hr

Lepršavo je bilo na predstavljanju knjige Tanje Miličić.

U petak je u Gradskoj knjižnici i čitaonici 'Metel Ožegović' predstavljena knjiga 'Svaka kokoš može napisati knjigu' autorice Tanje Miličić, u izdanju nakladničke tvrtke Sakcinski media. O knjizi su govorili, uz samu autoricu, profesorica Miljenka Štimec te Kristijan Petrović u ulozi moderatora.

Tanja Miličić predstavila djelo 'Svaka kokoš može napisati knjigu' Tanja Miličić

Predstavljanje knjige privukla je u Gradsku knjižnicu iznimno velik broj ljudi. Zanimljivo je pritom da je među njima bilo mnogo onih koji su knjigu već pročitali, prije same promocije, kao što se to moglo vidjeti iz broja ruku podignutih u zrak nakon upućenog pitanja moderatora. Razloga za to vjerojatno ima više, no čini se da bi jedan od glavnih bio - usmena predaja, ustvrdio je Kristijan Petrović u uvodnom predstavljanju, rekavši kako se već sada može reći da 'Varaždin napokon ima besteseler'. Tome razlogu svakako valja pridodati i zvučan autoironijski naslov, koji se možda može iščitavati i drukčije, no time ne gubi na efektnosti. 

Jedna do dominantnih riječi kojima je opisivan stil pisanja Tanje Miličić, barem što se tiče prvog dijela njezina romana, je - lepršavo. Prvi ju je upotrijebio upravo moderator, naglasivši da je to 'možda drugi put u životu' da koristi tu riječ, a u istome tonu nastavila je i profesorica Štimec. Rekla je kako je riječ o djelu temeljenom na autobiografskim zapisima te da knjiga predstavlja spoj autoričinih fragmentarnih sjećanja i emotivnih traganja. Između te dvije cjeline nalazi se središnji trenutak knjige, svojevrsna prekretnica romana. Do toga trenutka autorica se na humorističan i dopadljiv način prisjeća niza epizoda vezanih uz nastajanje jedne ljubavi. U drugome dijelu knjige, nakon tragičnoga trenutka koji čini prekretnicu, ton pripovijedanja znatno je ozbiljniji. To je tek jedna od dvojnosti koje se mogu pronaći u djelu.  

- Tu je i dualitet zemljopisnih odrednica, budući da se dio radnje zbiva na Braču, dio u Varaždinu, što je povezano i s ambijentalnim dvojstvom toploga juga i snježnoga sjevera. Na to se nadovezuje dualitet mentaliteta, zatvorenijeg sjevernjačkog u odnosu na otvoren južnjački, kao i dvostrukost jezičnih izričaja kajkavskoga i čakavskoga - iznijela je Štimec, osvrćući se na autoričino poigravanje jezikom korištenjem dijalektizama i žargonizama. 

Vezana vijest:

Tanja Miličić Cepernić KNJIŽEVNOST Tanja Miličić napisala je svoju prvu knjigu, zove se - 'Svaka kokoš može napisati knjigu'

Autorica Tanja Miličić rekla je da je knjigu počela pisati u trenucima kada je rad na njoj imao prije svega terapeutsku ulogu, no da se s vremenom to promijenilo. Govorila je o procesu rada na knjizi, koje je trajalo nekoliko godina, prilikom čega je knjiga zapravo gubila na obujmu. Cilj joj je bio, rekla je, napisati knjigu koja je pitka i koja se može pročitati za jedno poslijepodne ili večer. Sudeći po reakcijama okupljenih na promociji, čini se kako je autorica pogodila u pravu žicu. Bilo je i suza u publici, pogotovo tijekom izricanja zahvala, no istovremeno je ozračje promocije bilo vedro i ispunjavajuće, sasvim u skladu sa sadržajem knjige i načinom na koji je autorica ispričala svoju priču. Ili, možda je preciznije reći, bilo je - lepršavo.

U priloženoj fotogaleriji pogledajte kako je bilo u Gradskoj knjižnici prilikom promocije.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video