Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU

Knjiga 'Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske' bit će predstavljena 15. veljače u palači Herzer

Knjiga 'Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske' bit će predstavljena 15. veljače u palači Herzer

Knjigu će predstaviti Vladimir Huzjan, Hrvoje Petrić i Spomenka Težak.

U sklopu Srijede u Muzeju 15. veljače u palači Herzer (Franjevački trg 10) predstavlja se knjiga autora Davora Kraša pod nazivom Varaždin u vrijeme Banovine Hrvatske (1939. – 1941.), objavljena u nakladi Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Gradskog muzeja Varaždin.

U knjizi su prikazani najvažniji događaji koji su obilježili povijest Varaždina u vrijeme Banovine Hrvatske. Pritom je težište stavljeno na djelovanje političkih stranaka i istaknutih pojedinaca u političkom životu grada, socijalne i ekonomske prilike te kulturni i sportski život Varaždina. Iako je Banovina Hrvatska nastala u kolovozu 1939. godine, dio knjige referira se na razdoblje koje je prethodilo njezinu ustroju, okolnostima koje su dovele do njezina nastanka, kao i na zbivanja koja su obilježila međuratno razdoblje u Varaždinu jer su određeni događaji, npr. kriza gradske vlasti, započeli prije, a razriješeni su njezinom uspostavom. Političku situaciju u gradu tijekom postojanja Banovine Hrvatske karakterizira vlast jedne stranke (HSS-a), koja je provodila svoju politiku i uživala potporu među varaždinskim građanstvom, no u kojem opsegu, nije se moglo provjeriti jer nisu bili održani izbori.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autor knjige Davor Kraš, dipl. povjesničar i kustos na Povijesnom odjelu GMV-a, u obradi teme koristio je arhivsko gradivo, literaturu, tiskane izvore, kao i slikovni i tiskani materijal iz fundusa GMV-a.

U predstavljanju sudjeluju: urednik izdanja dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, te recenzenti prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video