Vijesti / Kultura

Gradski muzej Varaždin

FOTOGALERIJA U palači Sermage otvorena izložba 'Atlas manjeg svijeta' akademskog slikara Zlatana Vehabovića

FOTOGALERIJA U palači Sermage otvorena izložba 'Atlas manjeg svijeta' akademskog slikara Zlatana Vehabovića
Gradski muzej Varaždin

Izložba je u Varaždinu postavljena za razgled do 23. travnja...

U sklopu Srijede u Muzeju otvorena je izložba Atlas manjeg svijeta akademskog slikara Zlatana Vehabovića.

Otvorenje izložb 'Atlas manjeg svijeta' akademskog slikara Zlatana Vehabovića

Izložba u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt predstavlja Vehabovićev ciklus radova nastalih od 2019. do 2022. godine. Ciklus se bazira na predmetima iz fundusa MUO-a, koje autor u slikarskom mediju objedinjava u kompozicije koje asociraju na tehniku kolaža. Svaka slika je sklop predmeta raznorodnih tehnika izrade združenih u kompleksnu slikarsku kompoziciju.

Svoj slikarski koncept autor je objasnio riječima:

- MUO u jednom od segmenata svoje dugogodišnje izlagačke prakse poziva umjetnike da osmisle te interveniraju unutar postava kolekcije muzeja. Takav pristup izlaganju, posebice u muzeju tipa i specifičnosti ovoga, mi je neko vrijeme vrlo zanimljiv, te sam, uzevši u obzir specifičnosti slikarskog medija u kojem djelujem, pokušao koncipirati modalitet rada koji bi mi omogućio sudjelovanje u takvom pristupu izlaganja. Vodio sam se misijom stvaranja radova koji bi svježim pogledom pristupili kako znanim artefaktima kolekcije, tako i onima koji nisu dosad često bivali predmetom strukovne analize te dodatno naglašavali suptilne specifičnosti lokalne kulture i njezina naslijeđa utkanog u velik dio ove zbirke. Rezultat ovog projekta očitava se u ciklusu slika koje nastavljaju moje osobno istraživanje slikarskog izraza i njegovih formalnih određenja putem osobne analize lokalne baštine zastupljene u arhivi muzeja.

Zlatan Vehabović (1982., Banja Luka), višestruko nagrađivani umjetnik, 2006. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera. Od 2016. na toj instituciji radi kao asistent na Slikarskom odsjeku.

Izložba Atlas manjeg svijeta u Varaždinu je postavljena za razgled do 23. travnja, nakon čega će biti predstavljena u Gradskome muzeju Virovitica.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video