Vijesti / Kultura

umjetnost

Domagoj Rogina dobitnik je godišnje nagrade za mladog umjetnika

Domagoj Rogina dobitnik je godišnje nagrade za mladog umjetnika
Neva Zganec/Pixsell

Bravo!

U ponedjeljak, 27.ožujka, u 19:00 sati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u galeriji Bačva dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja za postignuća u likovnoj umjetnosti 2022. godini u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Prvi put od 2000. godine, od kada se nagrade i priznanja kontinuirano dodjeljuju, uz svečanost dodjele nagrada postavljena je izložba ovogodišnjih laureata.

Laureati za godišnju nagradu za 2022. godini su Goran Trbuljak, akademski grafičar i filmski snimatelj, za životno djelo, nagradu za najbolju izložbu dobila je Hana Miletić, akademska fotografkinji za izložbu „KOMADI „ u Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka,  za najboljeg mladog umjetnika nagradu je dobio Domagoj Rogina, akademski slikar.

Odbor za dodjelu likovnih nagrada HDLU-a, koji je djelovao u sastavu Zlatan Vrkljan, Ivane Jurić, Grgura Akrapa, Mie Maraković i Fedora Vučemilovića, posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijelio je Miroslavu Gašaparoviću, ravnatelju Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba.

Nagrade su svečano uručili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak i ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka.

Obrazloženje za Nagradu za mladog umjetnika koju je dobio Domagoj Rogina

'Domagoj Rogina rođen je 1989. u Varaždinu. Diplomirao je Slikarstvo u klasi prof. Damira Sokića na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine. Do sada je izlagao na tridesetak skupnih i sedam samostalnih izložbi.

Domagoj Rogina kroz svoj slikarski opus na autentičan način koristi jezik boje i izražajnu gestu kako bi zaobišao narativnost samog sadržaja i zakoračio u slikarsku fascinaciju. Naizgled različiti motivi njegovih slika uvijek su prožeti autorefleksijom slikareva duha gdje se ogleda njegova unutarnja borba i neprekidno traganje. Kroz brojne skupne i samostalne izložbe u zadnjih deset godina nametnuo se kao jedan od vodećih slikara mlađe generacije, koji kroz zagasite namaze boja raslojava teksturu slikarske površine i stvara atmosferične prizvuke bezvremenskih prizora. Prošlogodišnjom izložbom pod nazivom Vrijeme oseke u galeriji Šira opravdano je privukao pozornost zavidnom likovnom kvalitetom i dodatno učvrstio svoju poziciju na hrvatskoj umjetničkoj sceni. U svojem dosadašnjem radu dokazao se kao nepokolebljiv slikar i neumoran istraživač čiji radovi redovito iznenađuju svježinom i odvažnošću. Ovom nagradom HDLU je iskazao povjerenje Domagoju Rogini te će s iznimnim zanimanjem pratiti njegov daljnji razvoj i umjetničko djelovanje.'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video