Vijesti / Kultura

TUŽNA VIJEST

Preminula je glumica Smiljka Bencet Jagarić, mnogi je pamte kao Regicu iz Gruntovčana i Mejaša

Preminula je glumica Smiljka Bencet Jagarić, mnogi je pamte kao Regicu iz Gruntovčana i Mejaša
Davorin Visnjic/Pixsell

U mlađim danima radila je u Varteksu te glumila neko vrijeme u HNK u Varaždinu. Majka joj je Varaždinka i tu su joj se roditelji vjenčali.

Danas je, u 89. godini, preminula glumica Smiljka Bencet Jagarić. Široj publici bila je najpoznatija po ulozi Regice Katalenić u kultnim serijama 'Gruntovčani' i 'Mejaši'. Također, gledatelji je pamte i po ulozi Mace iz serije 'Inspektor Vinko', te Kate Barulek iz serije 'Dirigenti i mužikaši'. To je tek mali dio uloga iz njezine bogate karijere.

Smiljka Bencet rođena je 11. lipnja 1934. godine u Novom Sadu. Otac joj je iz Gradečkog Pavlovca kod Vrbovca, a majka iz Varaždina. Njeni roditelji vjenčali su se u Varaždinu i potom odselili u Novi Sad, jer je otac tamo dobio posao kao radiotelegrafist na aerodromu. Smiljka je bila u braku s kazališnim glumcem i redateljem Vladimirom Jagarićem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon male mature krenula je u srednju medicinsku školu, no odustala je od tog poziva. Otišla je raditi u Varteks te se uz to upisala u dramsku grupu. U glumačku školu upisala se kao 15-godišnjakinja i radila je u varaždinskom HNK-u, a kasnije u kazalištima u Bjelovaru i Karlovcu te u splitskom HNK-u. Od 1965. je u Zagrebu, gdje je glumila u kazalištu Komedija sve do umirovljenja 1991. godine. 

U njezinu čast u Uskoj ulici u Varaždinu postavljena je ploča s njezinim imenom.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.