Vijesti / Kultura

HNK u Varaždinu

Predstava Krešimira Dolenčića 'Majka Hrabrost i njezina djeca' večeras u varaždinskom Kazalištu

Predstava Krešimira Dolenčića 'Majka Hrabrost i njezina djeca' večeras u varaždinskom Kazalištu
Marko Ercegović (HNK)

'Mutter Courage nije tragični junak, nije nikakva tragična heroina, nego trguje, ona pristaje na rat'.

Uopće ne treba spominjati zašto danas raditi komad o ratu kao trgovini, o ljudima koji pristaju na rat. Ne samo o ratu kao trgovini, ne samo kao o nečem što je nas male ljude snašlo, nego o nama malim ljudima koji na to pristajemo, s tim se suočavamo i mislimo da to valjda tako treba biti. Mutter Courage nije tragični junak, nije nikakva tragična heroina, nego trguje, ona pristaje na rat. Ona jest žrtva i mi smo svi žrtve visokih ratnih profita iz potrebe i želje stjecanja moći. Mi to jesmo, ali mi na to i pristajemo - navodi redatelj Krešimir Dolenčić obrazlažući razloge rada na ovom tekstu.

Majka Hrabrost i njezina djeca jedno je od najpoznatijih djela Bertolta Brechta. Ujedno i najpoznatiji antiratni dramski tekst u kojem „prokazuje“ plejadu likova u dugom i iscrpljujućem ratu, pojedince koji žive u skladu sa zlom koje ih okružuje, djelujući u suprotnosti s moralnim načelima. 

Ana Fierling, prozvana Majka Hrabrost (u predstavi je maestralno glumi prvakinja HNK u Varaždinu Ljiljana Bogojević) je antijunakinja: ratna profiterka, krijumčarka za vrijeme „bogougodnog“ vjerskog rata koja se ratom hrani, upreže svoju djecu u kola kako bi skupo prodala robu.

I danas, kada se suočavamo s novom krizom značenja, narušenim sustavom vrijednosti, kada se sve svodi na robu u brzom svijetu multinacionalnog kapitalističkog sustava, naš svijet, u odnosu na Brechtov, i nije se bitno promijenio.

Predstava je nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, a za varaždinsku publiku igra u nedjelju, 2. travnja u 19,30 sati na Velikoj sceni.

Više: https://www.hnkvz.hr/predstava/bertolt-brecht-majka-hrabrost-i-njezina-djeca/

Online kupnja ulaznica: https://hnkvz.mojekarte.hr/hr/all.html

Umirovljenici imaju pravo na popust pri kupnji ulaznica, a ostvariv je isključivo na blagajni Kazališta.

Blagajna HNK u Varaždinu

Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Rezervirane ulaznice je potrebno preuzeti na blagajni Kazališta
NAJKASNIJE 24 SATA PRIJE POČETKA PROGRAMA.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video