Vijesti / Kultura

gradski muzej varaždin

FOTOGALERIJA Otvorena izložba slovenskog slikara Ive Prančiča

FOTOGALERIJA Otvorena izložba slovenskog slikara Ive Prančiča
Gradski muzej Varaždin

'Kraj klasične umjetnosti ne možemo ni dočekati ni naslikati', rekao je Prančič, jedan od vodećih slikara generacije koja se formirala 80-ih godina prošlog stoljeća.

Druga od triju ovogodišnjih izložbi realiziranih u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel je izložba slovenskog akademskog slikara Ive Prančiča, koja je otvarena u sklopu Srijede u Muzeju.

Povodom Srijede u muzeju otvorena izložba Ive Prančiča

„Kraj klasične umjetnosti ne možemo ni dočekati ni naslikati“, rekao je Ivo Prančič, jedan od vodećih slikara generacije koja se formirala 80-ih godina prošlog stoljeća i stvarala u kontekstu neomodernističkoga apstraktnog slikarstva. U svom impresivnom i koherentnom umjetničkom opusu autor predano, temeljito i inovativno istražuje sliku, posebno njezine nemimetičke osobine i u prvi plan stavlja slikarsku materijalnost i proces. Slikarstvo za njega nije nikad završena priča, nego neograničeno otkrivanje, analiziranje i istraživanje.

Ivo Prančič (1955., Ljubljana) diplomirao je na odjelu za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani u klasi profesora Gustava Gnamuša, kod kojeg je 1984. završio i specijalku. Izlagao je na 50-ak samostalnih i 70-ak skupnih izložaba. Dobitnik je više nagrada, među kojima je i Nagrada Ivane Kobilca za životno djelo (koju dodjeljuje DSLU, Društvo slovenskih likovnih umetnikov), Prešernov sklad, Nagrada za slikarstvo DSLU-a, Majski salon u Ljubljani, kao i slovenskih i inozemnih stipendija, između ostalih stipendije Vlade Francuske Republike za studijski boravak u Parizu i stipendije Pollock-Krasner Foundation za studijski boravak u New Yorku.

Otvorenje izložbe, koja je za razgled postavljena do 11. lipnja ove godine je bilo u palači Sermage GMV-a i nastavljeno je u Galeriji Zlati ajngel.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video