Vijesti / Kultura

srijeda u muzeju

FOTO Iznimna posjećenost predavanja posvećenog židovskoj obitelji Schönwald

FOTO Iznimna posjećenost predavanja posvećenog židovskoj obitelji Schönwald
Gradski muzej Varaždin

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su iz Varaždina u logore.

U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom. Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald. Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelila je s posjetiteljima ove Srijede u Muzeju.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorila je Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu. U glazbenom dijelu programa nastupile se učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Kako je bilo na predavanju, pogledajte u nastavku.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video