Vijesti / Kultura

haiku poezija

Ove subote održat će se susret haiku pjesnika u Ludbregu

Ove subote održat će se susret haiku pjesnika u Ludbregu
Goran Štimec

Na ovogodišnji natječaj svoje je haikue poslalo ukupno više od 150 autora...

Susreti haiku-pjesnika u Ludbregu postali su tradicija, a sam grad prepoznat je kao jedan od gradova-centara haiku poezije. Prvi ludbreški haiku susret održan je 1997. godine, a godinu kasnije započelo je i kontinuirano tiskanje zbornika radova, koji je s vremenom postao međunarodan jer se u njemu objavljuju i radovi pjesnika iz susjednih država.

Na ovogodišnji natječaj svoje je haikue poslalo ukupno sto sedamdeset dvoje autora i to iz Hrvatske (100), Srbije (22), Sjedinjenih Američkih Država (10), Slovenije (9), Bosne i Hercegovine (6), Bugarske, Njemačke i Poljske (po 3), Crne Gore, Italije i Sjeverne Makedonije (po 2), te Brazila, Filipina, Gane, Grčke, Indije, Kanade, Rumunjske i Trinidada i Tobaga po 1. Dvojica autora deklarirala su dvojne pripadnosti: Austrija/Hrvatska i Srbija/Kanada.

- Ukupno je, zajedno s haikuima pristiglim za natječaj “Afrodita”, stiglo 928 haikua od čega je u zbornik uvršteno 550 haikua. Po jedan objavljeni haiku ima šesnaestero autora, po dva trideset jedan autor, po tri četrdeset osmero (48) autora, po četiri četrdeset četvero (44) autora, po pet dvadeset dvoje (22) autora i po šest haikua sedmero (7) autora. Haikui četvero autora nisu, nažalost, zadovoljili kriterije za uvrštenje u zbornik – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje ‘ D. Novak’.

Haiku zbornik 2023. bit će predstavljen na 26. Haiku susretima u Ludbregu koji će se održati ove subote, 10. lipnja, u svečanoj dvorani dvorca Batthyany s početkom u 11 sati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video