Vijesti / Kultura

NOVI FESTIVAL U VARAŽDINU OD 14. do 16.06.

Jedinstveni Ikar fest donosi niz događaja, koji će se održavati na ulicama grada i prostorima muzeja

Jedinstveni Ikar fest donosi niz događaja, koji će se održavati na ulicama grada i prostorima muzeja

Festival će trajati od srijede (14.06.) do petka (15.06.), a objedinit će razne događaje, poput izložbi, revija, video projekcija na otvorenom, filmskih projekcija, predstava, jedinstvenih koncerata, radionica...

Prvi put u Gradskom muzeju Varaždin održava se – IKAR FEST - Internacionalni konzervatorsko-restauratorski stručni skup festivalskog tipa otvoren za javnost, a radi se zapravo o jedinstvenom događaju. 

Cilj ovakvog događanja, koje pomalo iskače iz okvira uobičajenih stručnih susreta, je upoznati publiku, kako djecu tako i odrasle, s profesijom konzervatora-restauratora. O ljepoti ove profesije se ne govori mnogo, a eliksir dugovječnosti predmeta od kulturne, povijesne i umjetničke važnosti nerijetko ostaje skriven iza vrata dvorskih zidina.

Ikar, sin Dedala u priči iz grčke mitologije, podlegnuo je silini sunca i vode, oglušivši se na upozorenja svog oca da ne leti previsoko jer će toplina zlaćane kugle otopiti vosak s njegovih krila. Pad je neizbježan, a morska pjena zaslužna za fatalni ishod.

U ovom slučaju, lik Ikara utjelovljuje kulturnu baštinu koja pod utjecajem negativnih faktora, sunčeve svjetlosti i vlage poprima sličnu konotaciju, a glas Dedalov poziv je na brigu o nasljeđu.

- Čast nam je pozvati sve znatiželjnike, prijatelje muzeja, djecu i odrasle da nam se pridruže u ovom trodnevnom edukativnom eventu kako bismo zajedno podigli svijest o očuvanju kulturne baštine - ističu organizatori iz Gradskog muzeja Varaždin. 

IKAR FEST će trajati od srijede (14. 6.) do petka (15. 6.), a objedinit će raznorodne događaje, poput izložbi, revija, video projekcija na otvorenom, filmskih projekcija, predstava, jedinstvenih koncerata, radionica, dakle sve što jedan kreativni festival, odnosno kreativna profesija moraju sadržavati.

Sve počinje u srijedu, otvorenjem u 19 sati, u Palači Sermage, gdje će se održati i izložba 'Restauratorski izlog', na kojoj će restauratori i konzervatori izložiti svoje zanimljive uratke i predmete kojima se koriste u svakodnevnom poslu.

Nakon toga će od 21 sat biti održana i modna revija 'Fashion Pests', na Trgu Miljenka Stančića. Razne vrste insekata napadaju umjetnička djela, oštećuju ih grickanjem i kopanjem kanala u kojima grade stanove za svoje ličinke. Zbog toga konzervatori-restauratori predmete od povijesne, kulturne i umjetničke vrijednosti moraju preventivno štititi i suzbijati ih. Modna revija koja je inspirirana kukcima, podiže svijest o brizi i načinima njezina očuvanja, za što se pobrinula varaždinska diplomirana modna dizajnerica Melita Kukec.

Izložbu će pratiti i glazba, gdje treba izdvojiti autorski dio Emila Hercega, a bit će tu i popratni glazbeni nastup Hvoja Šenjuga, Olivera Potočnika i Matije Bureka.

U četvrtak sve počinje u jutarnjim satima, također u palači Sermage, gdje posjetitelji u 10 sati mogu donijeti predmet iz vlastite kolekcije (sliku, skulpturu, tekstil, knjigu…) gdje će od stručne osobe dobiti savjet o restauraciji ili dogovoriti restauratorski zahvat na predmetu. Moći će čak i iskušati neke osnovne restauratorske postupke i zahvate u malom atelijeru, uz stručno vodstvo.

U 17 sati, zakazana je i jedinstvena predstava 'Muzejske spike', gdje će se profesija probati približiit onim najmlađima, ali i starijima koje zanima. Autorica teksta, scene, kostima i glazbe jest Daša Suhić Hižak, a režiju potpisuje Igor Baksa koji i glumi u predstavi s Mirnom Ostrošić.

Večer je rezervirana za Muzejsko kino, gdje će se u Palači Sermage, od 18:30 prikazivati kultni film Labirint, koji prikazuje čudesan svijet goblina.

Završetak večeri je rezerviran za predavanje i koncert te večer s Divjo Babo, koja počinje u 21 sat, u atriju Starog grada. Predavanje će biti na temu glazbe u neandertalaca, jer je na lokalitetu špilje 'Divlja baba' pronađena kost pećinskog medvjeda i smatra se neandertalskim instrumentom. Glazbenica Katinka Dimkaroska ispričat će nam priču o tajnovitoj flauti, izradi njene replike i otkriti nam kako je zvučala glazba neandertalaca.

Nakon Divje Babe će nastupati i Drum Attack, mladi varaždinski bubnjari, preciznije udaraljkaši iz Glazbene škole Varaždin, koju su posebno oduševili na prošlogodišnjem Špancirfestu. Drum Attack čine Mateo Češnjaj, Jan Drenovački, Marko Ljubović i Valter Hižak.

Posljednji dan Ikarfesta će biti petak, kada restauratorsko-konzervatorska priča počinje u 10 sati, u salonu palače Sermage, izložbom „Restauracija vs. relaksacija“, na kojoj možete vidjeti što restauratori rade u svoje slobodno vrijeme i kako odmaraju svoje istančano oko? Svoju kreativnost „upražnjavaju“ na raznim poljima umjetnosti kao što su slikarstvo, kiparstvo, glazba ili poezija, što će prezentirati publici na izložbi vlastitih umjetničkih djela koja izrađuju u slobodno vrijeme.

Restauracija glazbala posebna je grana istoimene struke. Složena, delikatna, a prije svega minuciozna i zahtjevna. O tehnikama restauracije glazbala s tipkama i struci koja ih je spojila otkrit će nam u zanimljivom predavanju kreativan dvojac Zlatko Pavlinić i Mihovil Depolo na primjeru restauracije čembala.

Sve u svemu, više nego dovoljna pozivnica svima da rezerviraju idući tjedan za Ikar fest. Više informacija možete pronaći i u programskoj knjižici te katalogu.

RASPORED DOGAĐANJA
 

Srijeda, 14. 6. 2023.

19:00 – 20.00 otvorenje izložbe „Restauratorski izlog” / palača Sermage
21.00 – 22.00 modna revija „Fashion Pests” / Trg Miljenka Stančića        

Četvrtak, 15. 6. 2023.

10.00 – 14.00 „Restauratorski izlog” i „Restauratorski izazov“ / palača Sermage                              

17.00 – 18.00 predstava „Muzejske spike“/ palača Sermage
18.30 – 20.15 Muzejsko kino - prikazivanje filma „Labyrinth“ / palača Sermage  
21:00 – 23:00 predavanje i koncert „Večer s Divjo Babo“ / „Drumm attack“ / atrij Starog grada.

Petak, 16. 6. 2023.

10.00 – 12.00 otvorenje izložbe “Restauracija vs relaksacija“ / Salon palače Sermage
12.00 – 13.00 praktično izlaganje “Interdisciplinarnost na djelu“ -restauracija čembala / Palača Sermage

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video