Vijesti / Kultura

srijeda u muzeju

FOTOGALERIJA U lapidariju Staroga grada otvorena je izložba 'Ikebana'

FOTOGALERIJA U lapidariju Staroga grada otvorena je izložba 'Ikebana'
Gradski muzej Varaždin

Ikebana u doslovnom prijevodu znači 'davanje života cvijeću' ili 'dopustiti cvijeću da se izrazi'...

U sklopu Srijede u Muzeju u lapidariju Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin otvorena je izložba Ikebana. Na izložbi je predstavljeno desetak ikebana polaznica međunarodne radionice održane 4. i 5. svibnja u GMV-u pod vodstvom Han Le Han, majstorice ikebane iz Berlina.

Izložba 'Ikebana' u Gradskom muzeju Varaždin

Han Le Han je povjesničarka umjetnosti koja je specijalizirala azijsku umjetnost, a u Japanu je u školi Ikenobō, najstarijoj školi ikebane, osnovanoj u 15. stoljeću, učila ovu tradicionalnu umjetnost aranžiranja cvijeća.

Ikebana u doslovnom prijevodu znači „davanje života cvijeću“ ili „dopustiti cvijeću da se izrazi“, pri čemu je cilj uhvatiti ljepotu cvijeća, lišća i grana te prikazati biljke u trenutku njihove najveće ljepote, za što su bitni i mentalna koncentracija, mir i sklad te osobni osjećaji umjetnika. Polaznice radionice, keramičarke iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, izložile su svoje ikebane u autorskim keramičkim i porculanskim vazama i predstavile ih kao cjelovite projekte.

Uz otvorenje izložbe Han Le Han je govorila o majstorstvu izrade ikebane i publici demonstrirala postupak njihove izrade.

Izložbu Ikebana organiziraju Gradski muzej Varaždin i Snježana Pokos-Vujec, samostalna umjetnica u okviru projekta Ceramica Populi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video