Vijesti / Kultura

Varaždinske barokne večeri

Grandiozno otvorenje 53. Varaždinskih baroknih večeri

Grandiozno otvorenje 53. Varaždinskih baroknih večeri
Varaždinske barokne večeri

Vrhunski glazbeni doživljaj.

Glazbenici La Centra Barockorchester iz Švicarske, kontratenor Carlos Mena, sopranistica Jone Martinez  i Zbor Hrvatske radiotelevizije oduševili su sinoć na svečanom koncertu otvorenja 53. Varaždinskih baroknih večeri brojnu publiku u varaždinskoj Katedrali.

Posebno su srdačno okupljeni zahvalili na vrhunskom glazbenom doživljaju gostu Varaždinskih baroknih večeri s kojim se pregovaralo čak 14 godina o dolasku na barokni festival. Andrea Marcon, dirigent, orguljaš i čembalist, jedan od najcjenjenijih glazbenika i specijalista za ranu glazbu izabrao je program koji je ujedinio djelo hrvatskog skladatelja Amanda Ivančića i djela baroknog velikana Antonija Vivaldija.

„Počeli smo s djelom hrvatskog skladatelja Ivančića koje je u stilu rokokoa, što je druga polovica 18 stoljeća, a nastavili s Vivaldijevim Nisi Dominus i Gloriom. Drago mi je da sam surađivao i sa Zborom Hrvatske televizije“, istaknuo je maestro Macron, koji je i zaslužan što je ansambl La Centra Barockorchester iz Basela osnovan 1999. postao jedan od vodećih orkestara u svijetu.

U svom pozdravnom govoru varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj istaknuo je:

„Zahvaljujemo na suradnji svim prijateljima iz Švicarske, predsjedniku Republike Hrvatske na pokroviteljstvu, kao i podršci koju nam iskazuje Ministarstvo kulture i medija, Hrvatska turistička zajednica, Varaždinska županija, sponzori, donatori, Klub mecena. Ovogodišnji festival donosi 25 vrhunskih koncerata od kojih 17 u Varaždinu, a 8 izvan Varaždina, te bogat popratni program. Festival je postao jedna od najvažnijih odrednica našeg varaždinskog identiteta, a Barokne večeri na najbolji način sjedinjuju našu povijest i kulturu, ekonomsku snagu, ali i naše kontakte s prijateljima u cijelom svijetu kao izraz naše gostoljubivosti“.

„Za Švicarsku je privilegija što je  zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri i drago mi je što imamo priliku u vašem gradu i na festivalu predstaviti najbolje barokne ansamble iz Švicarske“, naglasio je veleposlanik Švicarske u RH N. E. Urs Hammer. „Varaždin i  barokna glazba kao što i sami znate već su odavno svojevrsni sinonimi. Da je tome tako posvjedočio je i ovaj Festival koji se održava po 53. put i čiji je ugled odavno prešao granice naše matične zemlje“, poručio je u svom govoru izaslanik predsjednika RH i njegov savjetnik Zdravko Zima.

53. Varaždinske barokne večeri otvorila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

„Ovo je jedan od naših najvažnih nacionalnih festivala, festival koji povezuje tradiciju muziciranja s najvrednijim spomenicima koje imamo u Hrvatskoj. Veseli me da se iz godine u godinu vidi sve veći interes publike i izvođača. Varaždinske barokne večeri pomogle da se u Hrvatskoj više vrednuje, upoznaje i istražuje i naša barokna glazbena baština,  ali i baština onih država koje su zemlje gost. Drago mi je da je ove godine zemlja partner Švicarska, koja ima vrlo vrijednu tradiciju i veselim se koncertima u danima ispred nas“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Damir Habijan, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora kao i brojni uzvanici čestitao je organizatorima: 

„Čestitam i Koncertnom uredu i maestru Davoru Bobiću što nas očekuje 25 vrhunskih glazbenih programa i poslastica i vjerujem da će Varaždinke i Varaždinci, kao i ostali posjetitelji, s obzirom na nacionalni značaj ovog festivala, ali i njegov renomirani glas diljem Europe, sigurno uživati u ovim baroknim danima “.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić ponosan je što su i ove godine za publiku osigurane vrhunske glazbene „poslastice“.

„Ove godine nam dolaze najbolji ansambli iz Švicarske i  presretan sam što smo uspjeli u Varaždin dovesti maestra Marcona, koji je jedan od uzora u interpretaciji barokne glazbe. Švicarska je ponosna na svoj sustav obrazovanja za ranu glazbu i privilegija je festivala što će nam se pridružiti švicarski glazbenici. Zahvaljujem i svim veleposlanicima koji su okupili na koncertu otvorenja, jer je i to dokaz da smo prepoznati kao festival, kojeg krasi i dosljednost u kvaliteti“, poručio je ravnatelj Bobić.  

Zahvaljujući ovogodišnjem partnerstvu sa Švicarskom Varaždinci i gosti imali su priliku degustirati i švicarske delicije na glavnom gradskom trgu u Swiss corneru, kao i kod Starog grada gdje su nakon svečanog koncerta otvorenja koncert održali glazbenici iz Švicarske okupljeni u band Schäbyschigg, a varaždinsko je nebo već tradicionalno na kraju prve festivalske večeri prošarao vatromet.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video