Vijesti / Kultura

Varaždinske barokne večeri

Zagrebački solisti oduševili brojne posjetitelje u Franjevačkoj crkvi, u galeriji K10 otvorena izložba

Zagrebački solisti oduševili brojne posjetitelje u Franjevačkoj crkvi, u galeriji K10 otvorena izložba
Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri tek su počele - evo kako je prošao drugi dan.

Zagrebački solisti, laureati Varaždinskih baroknih večeri 2018. godine, oduševili su sinoć koncertom u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi. Michael Martin Kofler, austrijski flautist i čembalist Franjo Bilić pridružili su im se u izvedbi Branderbuških koncerata broj 5. i 3. Johana Sebastiana Bacha i Koncerta za flautu i gudače u d-molu Carla Phillipa Emanuela Bacha.

Publika je glazbene goste počastila dugotrajnim pljeskom, a glazbenici zahvalili s dva povratka pred ljubitelje barokne glazbe koji su do posljednjeg mjesta ispunili varaždinsku Franjevačku crkvu.

Mjesto više tražilo se i na prvom koncertu uz baroknu kavu na Trakošćanu, gdje su nastupili članovi ansambla Concerto Scirocco, a u prijepodnevnim satima održan je i barokni koncert za bebe i njihove roditelje. MiniArtUrice-Lea Šantek i Melanija Gradečak u varaždinskom HNK-u približile su najmanjima svijet glazbe, a mališani uživali u društvu dviju glazbenica, te zvucima klavira i flaute.

Otvorena je drugog festivalskog dana izložba u galeriji K 10 Udruženja Kerameikon, kao već tradicionalni popratni program Varaždinskih baroknih večeri Total baroque. Kako je naglasila autorica koncepcije, kustosica i selektorica Višnja Slavica Gabout izložba pod nazivom „Pjesma, ples, priča-i to je barok“ željela je na kreativan, komunikativan, suvremeni i opipljivo-neposredan način osvijestiti naslijeđe i duh baroka.

„Keramičarski radovi, na neki način, vode nas na svojevrsno vizualno putovanje kroz prostor i vrijeme, bilježeći u keramici tragove prošlih vremena i njihove međusobne vizualne refleksije. Komprimiraju pritom u suvremenoj keramičarskoj formi modernim izričajem dvije priče: baroknu i suvremenu. Pridružili smo ovoj izložbi i jedan video, kao formu važnu u suvremenoj umjetnosti, napravljenog na temu keramike, instalacije izložene na ovoj izložbi. Povezali smo i tako barok sa suvremenom umjetnošću.“, istaknula je Gabout, dodajući kako se na izložbi predstavlja 20 autora, među kojih su i dva iz Slovenije.

„Nastavljat ćemo poticati i pomagati entuzijaste koji predstavljaju svoje radove na ovakvim izložbama. U vremenima kada se estetika zanemaruje i vlada mnogo primitivizma, kada o umjetnosti govore mnogi koji s njome nemaju niti doticaj, treba poticati umjetničke projekte koji nas oplemenjuju i trebamo raditi na tome da se umjetnički rad više vrednuje i cijeni“, istaknuo je na otvorenju ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik. Izložba u galeriji K 10 u Kukuljevićevoj ulici ostaje otvorena do 24. studenog. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video