DAN MUZEJA Besplatno razgledavanje varaždinskih muzeja 18. svibnja

U petak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, razgled svih izložbenih postava GMV-a tradicionalno je besplatan.

Postavi su otvoreni od 9 do 17 sati.

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO-ICOM), koji se otad, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta u više od 35 tisuća muzeja.

Ovogodišnjom temom pod naslovom ‘Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika’ usmjerava se pozornost na nove komunikacijske platforme s namjerom da muzeji ponude različite baštinske sadržaje zasupajući interese svih društvenih skupina i na taj ih način učine općim dobrom.

Gradski muzej Varaždin nastoji privući novu, mlađu publiku, ali i na inovativan se način angažirati oko one ‘stare’, koristeći prednosti digitalnog doba u kojem živimo.

Stoga će se, vezano uz ovu temu, prezentirati gdje se i na koji način dosad u varaždinskome muzeju primjenjivala digitalna tehnologija u komunikaciji s publikom – od upotrebe multimedije na izložbama i stalnim postavima, mogućnosti korištenja virtualnog audiovodiča kroz postav Svijeta kukaca do komunikacije putem društvenih mreža.

O ovoj temi bit će riječi i na Srijedi u Muzeju koja je na rasporedu 16. svibnja.

Također, posjetitelji će imati prigodu, koristeći prednosti suvremene tehnologije, kroz interaktivne edukacijske igre upoznati izloške iz Stalnog postava starih majstora u Europskoj noći muzeja u subotu, 19. svibnja.

Srijeda u muzeju

Ususret digitalnom dobu u Gradskome muzeju Varaždin
predavanje/predstavljanje

GMV Palača Herzer, Franjevački trg, 16. svibnja, 19 sati

Orijentacija na posjetitelje i komunikacija s publikom jedna je od dominantnih zadaća muzeja, koja je danas gotovo nezamisliva bez korištenja digitalnih pomagala. Iskorak u digitalno doba napravio je i Gradski muzej Varaždin, pa se u prezentaciji i komunikaciji s posjetiteljima trudi primjenjivati interaktivnu multimediju. U tom smislu digitalizirane su tisuće muzejskih predmeta, koji se po potrebi prezentiraju u obliku slike, zvuka ili videa na izložbama ili u stalnim postavima.

Neupitna činjenica da danas gotovo svatko posjeduje pametni telefon iskorištena je u stalnom postavu Svijet kukaca, gdje se posjetitelju nudi mogućnost da putem Wi-Fi mreže GMV-a pokrene internetski preglednik, odabere sustav HOMER i reproducira višejezični audiovodič kroz stalni postav.

Taj inovativan sustav baziran na implementaciji modernih tehnologija, jednostavan za korištenje i u potpunosti individualan, osmislila je tvrtka Compak.

U programu sudjeluju: predstavnici tvrtke Compak Saša Geštakovski i Alen Cunko te dokumentaristica u GMV-u Petra Marincel. (Zbog spriječenosti, fotograf Ivo Pervan neće održati svoje izlaganje kako je bilo najavljeno u svibanjskom broju Varaždinskog muzealca.)

Besplatni razgled svih izložbenih postava GMV-a/dodatni programi.

Europska noć muzeja organizira se uz Međunarodni dan muzeja, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO-ICOM-a od 2005. godine.

Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine, i to od samog početka.

GMV STARI GRAD, Šetalište J. J. Strossmayera 1
Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

Uz noćni razgled izložbenog postava u Starom gradu, koji je za posjetitelje poseban doživljaj, u dvorištu utvrde organizira se projekcija nedavno objavljenoga Vodiča kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a, bogato opremljenoga slikovnim prilozima i tekstovima o 250 izloženih predmeta.

GMV PALAČA HERZER, Franjevački trg

Stalni postav Entomološkog odjela ‘Svijet kukaca’

Izložba ‘Svijet kukaca’ kroz objektiv Ive Pervana

Kukce, najbrojniju životinjsku vrstu na Zemlji, posjetitelji mogu upoznati u stalnom postavu, u raznovrsnoj entomološkoj građi i uvećanim modelima koje je utemeljitelj zbirke prof. Franjo Košćec sâm izradio da bi nam približio njihov fascinantan život, a jedan drukčiji pogled u njihov svijet omogućen je na makrofotografijama Ive Pervana koje detaljnije otkrivaju njihovu začudnu i složenu strukturu. Svoje “pametne” telefone posjetitelji mogu iskoristiti i da tom prigodom pomoću sustava HOMER stalni postav razgledaju uz audiovodič.

GMV PALAČA SERMAGE, Trg Miljenka Stančića

Stalni postav starih majstora

Multimedijske igre slagalice, memori i bojanka s ilustracijama djela iz stalnog postava starih majstora pripremljene su za individualno igranje i istraživanje da bi se posjetiteljima omogućio ugodan i aktivan boravak u Muzeju. Muzejski predmeti ovog puta nastoje se ponajprije približiti najmlađoj publici, i to “hipervezom” preko njima bliskog sredstva komunikacije – tableta, pomoću kojeg će slike starih majstora upoznati kroz metode memoriranja, slaganja, istraživanja i eksperimentiranja. U ovim edukacijskim multimedijskim igrama djeci se mogu pridružiti i odrasli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije