MAGDALENA BANFIĆ ‘Najbitnije je slušati svoje instinkte, emocije i profesora’

Osamnaestogodišnja Magdalena Banfić iz Donje Voće, mlada je talentirana glazbenica koja u posljednih nekoliko godina osvoja brojne nagrade na domaćim i europskim natjecanjima.

Magdalena je gitaru počela svirati s osam godina, a osim što pohađa Umjetničku školu Fortunat Pintarić, učenica je i Opće gimnazije Varaždin.

Do sada je osvajala brojne nagrade među kojima su prvo mjesto na gitarističkom natjecanju Porečki Tirando 2016. godine, prvo mjesto na natjecanju ‘Enrico Mercatali’ u talijanskoj Goriziji 2016. godine, prvo mjesto na natjecanju Sarajevo guitar festival u Sarajevu 2017. godine, nagrada apsolutne pobjednice festivala Pula guitar fest 2017. godine te drugo mjesto na državnom natjecanju koje se održalo u Zagrebu 2017. godine.

S koliko godina si se počela baviti glazbom i kada si shvatila da se time želiš baviti profesionalno?

Zanimala me tehnika sviranja i bilo mi je zabavno slušati te svirati klasičnu glazbu, a ona prava ljubav prema gitari rodila se prije otprilike 4 godine kad sam se upisala u srednju glazbenu školu. Kada sam upisivala prvi razred osnovne glazbene škole, htjela sam svirati violinu. No nažalost u Glazbenoj školi Ivanec nije bilo violine pa su mi ponudili gitaru. Tako sam kroz vrijeme provedeno u glazbenoj školi zavoljela i klasičnu glazbu i gitaru.

Kako si uspjela uskladiti obaveze u Općoj gimnaziji i Glazbenoj školi?

Bilo je teško na početku, ali to je bila stvar koju sam stvarno željela, pa sam na težinu i probleme uz pomoć svojih roditelja, koji su igrali veliku ulogu što se tiče prijevoza i podrške, zaboravila. Ujutro putujem autobusom u Gimnaziju u Varaždinu, nakon toga vlakom u Glazbenu školu u Koprivnicu. Ponekad me nema doma cijeli dan.

Zašto si se odlučila baš za Umjetničku školu Fortunat Pintarić u Koprivnici?

Za Koprivnicu i Umjetničku školu Fortunat Pintarić odlučila sam se 2013. godine. Bila sam na jednom od seminara na kojem je predavao profesor gitare Antonio Rumenović, jedan od najboljih i napriznatijih gitarističkih pedagoga u Hrvatskoj i šire. Kroz nekoliko dana rada sa njim shvatila sam da mi njegov način predavanja odgovara i da je nastavak mog glazbenog školovanja u njegovoj klasi prava stvar za moj glazbeni razvoj.

Što planiraš nakon srednje škole, ostati studirati u Hrvatskoj ili otići u inzemstvo?

Sada je teško pričati o tome, jer prijemni ispiti za akademije još nisu počeli, ali voljela bi nastaviti studirati gitaru u inozemstvu.

Kako izgleda jedan dan u životu glazbenika?

Najbitnija stvar u životu glazbenika je sviranje instrumenta na dnevnoj bazi po nekoliko sati. Meni je to ponekad teško uskladiti sa putovanjem, ali lakše je kad se nakon toga vidi rezultat. Nakon toga zaboraviš na sve prepreke.

Imaš možda poruku za sve koje odluče krenuti tvojim putem?

Mislim da je najbitnije slušati svoje instinkte, emocije i naravno najvažnije od svega, svog profesora. I na kraju dok postigneš uspjeh ostati stajati na zemlji, ne smatrati svoj uspjeh većim nego što je, jer uvijek u svemu postoji netko tko je bolji od tebe.

Jesi li se susretala s kakvim predrasudama?

Na svom putu susrela sam se sa puno različitih ljudi i još više različitih predrasuda. Ali smatram da je najvažnije da slijediš svoj put i svoje snove. Društvo koje stvara predrasude o onome što vi radite, nije društvo za vas. Bitno je biti okružen pravim ljudima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije