PREMIJERA Lutkarska predstava Jaje: ‘Ovo je priča koja govori o različitosti’

U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu sutra, 24. ožujka, premijerno će biti izvedena lutkarska predstava Jaje. Predložak za predstavu napisao je pisac i scenarist Zlatko Krilić, a redateljsku palicu uzeo je Dubravko Torjanac.

Riječ je o predstavi namijenjenoj za djecu od tri godine nadalje, a u središtu zbivanja nalaze se dječak Joja (Filip Eldan) čija je želja da mu se iz jajeta izlegne pile. No on je sakupio brojna jaja, a publika će kroz predstavu upoznati razna bića koja svijet prvi put ugledaju izlaskom iz jajeta.

Dok će Filip Eldan utjeloviti dječaka Joju, ‘nevidljive ruke’ glumaca-animatora Nikše Eldana i Katarine Arbanas udahnut će život mnogim životinjama-lutkama.

Predstava će također imati i iznimnu glazbenu komponentu, a za to su se pobrinuli Vesna Kosec-Torjanac, autorica songova, te Vid Novak Kralj, skladatelj.

Ivan Duić zaslužan je za izradu lutaka, Žarka Krpan za kostimografiju, dok je inspicijent Vedran Dervenkar.

Redatelj Dubravko Torjanac istaknuo je značaj Zlatka Krilića za lutkarska kazališta u Hrvatskoj, ali i šire.

– Nema hrvatskog lutkarskog kazališta koje nije bar jedanput odigralo predstavu Jaje Zlatka Krilića, on je eminentan autor za djecu. Odabrali smo ga zato jer smo na temelju njegova teksta željeli napraviti jednu vrlo jednostavnu, ali s druge strane jako efektnu predstavu. Fali nam predstava za niži uzrast, a ovo je predstava za tri godine nadalje i sigurni smo da će uz djecu uživati i roditelji – rekao je Torjanac.

Istaknuo je iznimnu suradnju autorskog tima i animatora.

– Postoji jedna sinergija između kreatora lutaka, redatelja, kompozitora i animatora. Gotovo bi se moglo reći da svi dijelimo funkcije režije, komponiranja glazbe… To je karakteristika rada na ovoj predstavi. Svi smo bili na pozornici, svi smo bili u gledalištu, svi smo, zapravo, vrlo ravnopravno radili ovaj posao – zaključio je Torjanac.

Vesna Kosec-Torjanac istaknula je da su songovi komplementarni s karakterima životinja koje će se pojaviti na sceni.

– Songovi moraju biti dio uloge, ne nešto vanjsko. U predstavi ima 11 songova i oni cijeloj predstavi daju dodatni ritam i sadržajno obogaćuju tekstualni predložak. Ciljali smo na duhovitost, nešto što će djeci dodatno zadržati pažnju i prilijepiti ih uz lutke, koje su same po sebi živopisne, animatori ih prekrasno animiraju – rekla je Kosec-Torjanac.

Katarina Arbanas, koja će u paru s Nikšom Eldanom animirati brojne lutke, osvrnula se na specifičnost varaždinske izvedbe Jajeta.

– Lutke su jako velike, u usporedbi s nekom standardnom veličinom stolnih lutaka koje se izrađuju u veličini od 30 do 70 centimetara, a neke od naših lutaka dosežu veličinu i do pet metara. Animiramo ih Nikša i ja zajedno, što je također izazov i potrebna je iznimna usklađenost animatora. Dok jedan animator vodi osnovu lutke, glavu i karakter, drugi upravlja ostalim esktremitetima tijela. U tom smislu potrebna je velika koncentracija i disciplina – rekla je Katarina Arbanas.

No stvari su utoliko lakše što svi imaju iskustva rada na lutkarskim predstavama, a mnogo su projekata radili i zajedno.

– I s Dubravkom smo puno radili, on je jedan samozatajan, ali izniman čovjek i redatelj, i ima veliku ljubav za lutkarski teartar i to uvijek nekako prelazi u njegovim predstavama, barem ja to osjećam.

Jednostavnost priče Zlatka Krilića nije bila otegotna okolnost, baš suprotno.

– Priča je jako nepretenciozna i mogli bi reći bazična, ali upravo to ostavlja nama glumcima i animatorima jedan velili prostor koji možemo ispuniti svojim autorskim angažmanom. To je velika odlika Krilićevih tekstova, on jako puno ostavlja čovjeku koji radi direktno na sceni.

Filip Eldan također je istaknuo kako je jednostavnost teksta omogućila ‘eksploziju’ kreativnosti.

– Ovaj tekst dao nam je toliko mašti na volju da smo istraživali, veselili se, puno radili. Ova predstava je specifična po tome što sam prvi puta radio sa tako velikim lutkama, a samo su dva animatora na lutkama i stvarno to treba ukrotiti. Noj je jako velik, ima skoro dva metra. Potreban je velik angažman i rad, ne samo da manipulirate tom lutkom, već i da ona ‘oživi’, da je animirate. To je možda bilo najizazovnije u ovom radu.- rekao je Filip.

Za kraj, Filip je dodao kako se nada da će djeca, kao i roditelji, uživati u ‘magiji lutaka i čaroliji lutkarskog kazališta, ali i prekrasnoj priči’.

– Ovo je priči koja zapravo, u suštini, govori o različitosti, kako iz nečeg istog izlazi puno različitih bića. Ta poruka da smo svi različiti danas je jako bitna – zaključio je Filip.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije