Glazbena škola Varaždin od 2. do 4. ožujka obilježava Dane Josipa Klime

U petak, 2. ožujka, u Glazbenoj školi u Varaždinu obilježit će se Dani Josipa Klime, kao sjećanje na jednog od najvećih hrvatskih glazbenih umjetnika.

Manifestacija počinje u 18.30 sati.

Prvi ‘Dani Josipa Klime’ bit će održani od 2 do 4. ožujka, a započet će koncertom i otvorenjem dokumentarne izložbe na kojoj će fotografijama, pismima, dokumentima i novinskim zapisima iz obiteljske arhive biti predstavljeni život i djelovanje Josipa Klime. Autorica izložbe je muzikologinja Nataša Maričić.

Sljede koncerti mladih gudača, svakoga dana u 17 sati od učenika osnovnih i srednjih škola do studenata – polaznika radionica/seminara dvadesetoro prijavljenih polaznika. Na sve koncerte na kojima se mogu čuti mlade hrvatske vionističke nade, ulaz je slobodan.

Nakon prigodnih govora muzikologinje Nataše Maričić u ime organizatora Glazbene mladeži Varaždin, ravnatelja Davora Matačića u ime Glazbene škole kao domaćina i Gorana Končara voditelja seminara za mlade violiniste, manifestaciju će u ime pokrovitelja otvoriti gradonačelnik Varaždina dr.sc.Ivan Čehok.

Glazbena mladež Varaždin u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin, pokreće ‘Dane Josipa Klime’, smotru violinista i komornih gudačkih sastava uz seminar za violiniste što će održati Goran Končar, vrhunski hrvatski violinist, a nekadašnji student Josipa Klime, njegov prvi asistent danas profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Eleonora Ernoić Krnjak,Varaždinka, također studentica prof. Klime, a danas članica i zamjenica koncertnog majstora u Operi HNK Zagreb.

Na ideju da se pokrene manifestacija za mlade glazbenike gudače, prije svega violiniste, posvećena ovom velikom glazbeniku, došlo se prigodom okruglog stola posvećenog obilježavanju 90-te obljetnice rođenja Josipa Klime u organizaciji Zavoda HAZU Varaždin i suorganizaciji Glazbene škole Varaždin i Koncertnog ureda Varaždin u svibnju prošle godine.

Pokroviteljstvo Grada Varaždina i donacije varaždinskih tvrtki, dobar su znak da bi manifestacija mogla postati tradicionalnom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije