OBLJETNICA BISKUPIJE Mnogobrojna publika uživala u programu Baroknih večeri

Izvedbom monumentalnog glazbenog djela ‘Vespro della Beata Vergine’ Claudia Monteverdija članovi Hrvatskog baroknog ansambla, Katedralnog zbora Chorus Angelicus i solisti Ivana Lazar, Monika Cerovčec, Franko Klisović, Hugo Hymas, Dejan Maksimilijan Vrbančić, Matija Meić i Christoph Seidl dali su svoj glazbeni doprinos proslavi 20. godišnjice osnivanja Varaždinske biskupije.

Glazbeno slavlje u sklopu 47. Varaždinskih baroknih večeri privuklo je u katedralu velik broj ljubitelja glazbe, koji su imali prigodu poslušati najambicioznije sakralno ostvarenje prije monumentalnih djela baroknog velikana J. S. Bacha.

– Ono što je za nas novo su partiture, ovo je rani barok. Polifonija je sličnoj renesansnoj, a dosta je i teško u tom smislu što je drugačije od baroknog izričaja. Novost su nam i instrumenti, jer u Hrvatskom baroknom ansamblu za ovu prigodu sviraju i Mađari, puhači okupljeni u ansambl Santores Pannoniae koji sviraju na baroknim instrumentima i sve je to uistinu posebno kada muziciramo zajedno – rekao je Anđelko Igrec, pod čijom je dirigentskom palicom izveden sinoćnji odlični koncert.

– Prošle su godine glazbenici baroknog ansambla uz varaždinski katedralni zbor i soliste izveli Muku po Ivanu, za što im je i pripala festivalska nagrada ‘Ivan Lukačić’, pa je ovaj koncert svojevrsni nastavak suradnje – ističe voditeljica Hrvatskog baroknog ansambla Laura Vadjon.

– Monteverdi se odlično poklopio uz ovu obljetnicu. Ovo je velebno djelo i jako pristaje za ovu priliku. Drago nam je sviramo na Baroknim večerima i vaša je katedrala izvrsna za nas glazbenike, ugodna je i lijepa – dodaje Vadjon.

Hrvatski barokni ansambl u manjem obimu nastupit će i sutra u Dvorcu Trakošćan na Koncertu uz baroknu kavu.

– Bit će to zanimljiv program koji obuhvaća djela raznih autora i iz raznih zemalja pisanih za violinu, flautu, obou i basso continuo – najavljuje Laura Vadjon.

Sinoć su održana i posljednja predstavljanja knjiga u sklopu popratnih programa 47. Varaždinskih baroknih večeri. U galeriji Kerameikona u kojoj je u tijeku izložba keramičarskih ostvarenja mađarskih i hrvatskih keramičara predstavljena je knjiga ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu Dinka Šokčevića ‘Hrvatska od 7. stoljeća do danas’.

Hrvatsko – mađarske odnose dr. sc. Šokčević istražuje već gotovo tri desetljeća od kako je počeo raditi na fakultetu u Pečuhu, gdje je predavao kulturnu povijest Hrvata. Dalo mu je to temelje za pisanje sinteze hrvatske povijesti i dublje istraživanje odnosa između dvije zemlje. Rezultat je knjiga koja je prvo objavljena na mađarskom jeziku 2011. godine i bila rasprodana u svom izdanju u manje od šest mjeseci.

– Bila je to prva povijest Hrvata na mađarskom jeziku, a planiram novo izdanje jer postoji potražnja – ističe dr. Šokčević dodajući kako je kultura najveća poveznica između dvije države.

– Bez obzira na različiti jezik imamo vrlo sličnu i jako povezanu kulturu i to sve od srednjeg vijeka do 20. stoljeća. Bili smo kao narodi najviše povezani u 16. i 17. stoljeću u doba turske opasnosti, jer smo se zajednički borili protiv zajedničkog turskog neprijatelja. Danas smo u neku ruku bliži nego prije sto godina – dodaje Šokčević.

Kao jedan od popratnih programa VBV-a u varaždinskoj knjižnici predstavljena je i zbirka pjesama Tomislava Dretara ‘Patetika’.

Sinoć je u Krapini nastupio ansambl Musica Profana kojeg večeras očekuje koncert u varaždinskoj Uršulinskoj crkvi u 19 sati.

U 21 sat u crkvi svetog Florijana počet će koncert u sklopu Hrvatske glazbene baštine na VBV-u hrvatskog profesionalnog ansambla ‘Projekt Lazarus’. Zbog velikog interesa publike koncert koji je prvotno bio planiran za održavanje u kapeli varaždinskog Starog grada preseljen je u Florijansku crkvu.

Cijeli program Varaždinskih baroknih večeri pogledajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije