BAROKNE VEČERI Varaždinski komorni orkestar i gitaristi oduševili publiku

Stolica više tražila se na sinoćnjem koncertu Varaždinskog komornog orkestra i četvorice vrsnih gitarista u varaždinskoj crkvi svetog Nikole.

Festivalskoj publici omiljeni domaći Komorni orkestar na koncertu u potpunosti posvećenom Vivaldijevim djelima ugostio je četvoricu gitarista. Petrit Ceku, Tvrtko Sarić, Maroje Brčić i Zoran Dukić oduševili su publiku koja je i danima ranije požurila nabaviti ulaznice, jer ovaj je koncert bio u potpunosti rasprodan.

– Na prijedlog naših gostiju pristali smo ući u taj projekt, pomalo neobičan s obzirom da se radi o modernim gitarama, ali s vrhunskim glazbenicima i izazovnim programom koji je zapravo prava poslastica za svirati, ali i čuti. Kako bi i mogli zaobići takav program u gradu u kojem je rođen Ivan Padovec, naš najznačajniji i najutjecajniji gitarist u hrvatskoj glazbenoj povijesti? Na ovaj način mu se zapravo možemo odužiti i održati jedan kontinuitet – naglasio je Krešimir Lazar, šef Varaždinskog komornog orkestara.

Dodajući još, kako je spoj barokne glazbe i umjetnika na ovakvom zajedničkom koncertu bio izazov i pravi ‘gušt’ u interakciji orkestra koji je naučeni pratiti gitare i gitarista koji na ovakvom festivalu i u ambijentu daju sve od sebe da pokažu da je opravdano i na modernim instrumentima svirati staru glazbu.

Umjetničko vodstvo na koncertu preuzeo je Petrit Ceku, gitarist svjetskog glasa, kojemu je bilo ovo prvo predstavljanje publici baroknog festivala i zbog toga nije krio zadovoljstvo.

– Glazba je emocionalno dirljiva, a ovakav koncert s Varaždinskim komornim orkestrom i kolegama velika je stvar. Vivaldi je skladatelj koji je toliko raznolik unutar svog opusa da je zapravo neizbježno oduševljenje glazbom kod sviranja, a kamoli slušanja. Djela koja smo izabrali za ovaj koncert pokazuju kontraste i različitosti u skladateljevom opusu što je sjajno – istaknuo je Ceku.

Neposredno prije koncerta, u galeriji varaždinskog HDLU-a otvorena je izložba djela varaždinskog slikara Branka Bobića, inspiriranih upravo Varaždinskim baroknim večerima, glazbom i Varaždinom. Iza Bobića više je od 60 skupnih izložbi i brojne samostalne izložbe, a za svoj je umjetnički rad i cjelokupan doprinos varaždinskoj kulturi 2009. godine primio Nagradu grada Varaždina.

Branko Bobić je slikar kojega su dugo vremena mjerili i povezivali sa Stančićevim vedutama, tom patinom zlata koje se ljušti, međutim ovdje se pokazuje da on ima jedno postmodernističku crtu, a uz to treba reći da ima i ciklus svojih, varaždinskih vlakova. Malo koji varaždinski slikar je obuhvatio tri raznovrsne tematike kao što je napravio Bobić i možemo reći da on obuhvaća Varaždin u mnogim detaljima. Posebice kada vidite ove detalje glazbe na zidovima, što je i prigodno za jednu obitelj u kojoj kad ih posjetite nikad ne znate hoćete li prevagnuti slikarske ili glazbene teme. Riječ je stvarno jednom pravom daru gradu Varaždinu za Barokne večeri – izjavio je na otvorenju varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok.

Zanimljiva je činjenica kako su na istom trgu u Varaždinu u dva izložbena prostora postavljene izložbe djela varaždinskih slikara. U Galeriji starih i novih majstora na Stančićevom trgu još je u tijeku izložba radova Miljenka Stančića, dok se u Kuli stražarnici Starog grada na istom trgu do 15. listopada mogu razgledati Bobićeva djela.

Današnja festivalska srijeda donosi brojna događanja. U 12 sati u klubu Europa Media varaždinskog HNK bit će održana književna tribina pod nazivom ‘Nakladnička djelatnost Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj’, u 17 sati u bivšoj varaždinskoj Sinagogi bit će otvorena izložba ‘Miranda-Holokaust Roma’, a 18 sati u atriju Starog grada bit će održana Gala mađarsko-hrvatska večera.

Na koncert Baroknog orkestra Savaria iz Szombathelya večeras stižu u Varaždin i visoki državni gosti.

Upravo na baroknom festivalu susrest će se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak s ministrom ljudskih resursa Republike Mađarske Zoltanu Balogom. Koncert započinje u 20 sati u crkvi svetog Nikole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije