IZLOŽBA Antonio Grgić: ‘Kada se ruše spomenici, ruši se i dio nas’

Koprivnički umjetnik Antonio Grgić otvorio je u utorak navečer u Galerijskom centru Varaždin vrlo zanimljivu izložbu pod nazivom Sjene spomenika Melencolia II, koja će biti otvorena do 29. rujna.

U zemlji turbulentne povijest poput Hrvatske, rušenja spomenika oduvijek su jedna od glavnih društvenih tema. I trenutno upravo ‘spomenici’, u vidu ploča, dominiraju dnevno-političkim prostorom u Hrvatskoj, pa je Grgićeva izložba vrlo aktualna.

Upravo urbane intervencije i performansi koji propituju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju su i njegov glavni interes. Sve to nije niti čudno kada se zna da je po struci arhitekt.

– Kada se ruše spomenici, ruši se i dio nas; rušenje je usmjereno prema rušitelju samom, prema dijelu sebe koji rušitelj želi zanijekati, zaboraviti i potisnuti. Zato je rušenje spomenika duboko melankoličan čin. U melankoliji, kako kaže Freud, na ego pada sjena objekta, on postaje zametnuti objekt, koji nije prisutan. Iako objekta više nema, on svejedno baca svoju sjenu, kao da je još uvijek tu, u nama – kazao je Grgić na otvorenju izložbe.

Naravno, sjenu treba shvatiti figurativno, a svaki spomenik ostavlja svoj trag u povijesti, pa i ako ga se i makne, svejedno njegova ‘sjena’ ostaje prisutna. Ovo nije Grgićev prvi ‘nastup’ u Varaždinu. Prije pet godina imao je tako performans u sklopu Dana performansa, gdje je tema bio spomenik kralju Aleksandru koji se prije drugog svjetskog rata nalazio na varaždinskom Korzu.

Ova izložba za objekt ima tajanstveni geometrijski objekt iz Durerovog bakroreza ‘Melencolia I’ iz 1514. godine. Na taj se način stvara sjena objekta koji nije prisutan, sjena koja formira ambijentalnu instalaciju podjelom prostora koji se nalazi u samoj sceni i onaj izvan nje. Stvara se također sasvim nova arhitektura prostora galerije koja je definirana rubovima sjene i prolaskom posjetioca kroz te rubove.

Antonio Grgić neće vas razočarati, a ovo je tek jedan od niza njegovih izložba na domaćoj i međunarodnoj sceni. Spomenimo da je autor osim kroz svoju umjetnost, aktivan je i na društveno političkoj sceni, pa je tako nedavno sa svojom nezavisnom listom ušao i u Gradsko vijeću Koprivnice.

Ovo je tek dio ciklusa ‘Something else gallery’ unutar kojeg Galerijski centar Varaždin predstavlja projekte koji na drugačiji način promišljaju likovnost, kao i samu funkciju i ulogu galerijskog prostora, a do kraja godine će biti još izložbi unutar ovog zanimljivog ciklusa.

Svi koji žele pogledati osebujan rad Antonija Grgića, slobodno mogu navratiti u Galerijski centar u Uskoj ulici do 29. rujna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije