FOTO Mistično, božansko i seksualno u ‘Ženama i psima’ Ivana Mladenovića

– Što reći o vezi između žene i psa? Njihova široka simbolika u brojnim mitologijama širom svijeta svima je poznata. Njihova je poveznica u mističnom, božanskom i seksualnom. Uvijek prijatelj, izvor ljubavi, predanosti, vjernosti, zaštite i sigurnosti. Oboje su vodiči u raznim aspektima života. Skulpture i crteži Ivana Mladenovića jednako su tako mistični i ekspresivni.

Riječi su to kojima je varaždinska umjetnica Lila Herceg otvorila drugu izložbu magistra kiparstva Ivana Mladenovića u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

– Pse i žene počeo sam razvijati na četvrtoj i petoj godini studija. Figure psa i žene razvijam kroz crteže i tražim formu koja će odgovarati različitim oblicima kamena i drveta. Kada sam razvio teme u crtežu, uzimam kamen, klešem ga i tražim oblike koje želim naglasiti. Žensku figuru radim kroz glatku i grubu teksturu, a psa u glatkoj teksturi. Model žene i psa prilagođavam različitim formama drveta akacije – riječi su kojima je Mladenović opisao proces nastanka izložbe ‘Žene i psi’.

I dok je izložba ‘Bikovi’, izložena u istom prostoru u listopadu prošle godine, nastala izradom skulptura bikova u kamenu koji su autoru poslužili kao predložak za monotipiju, izložba ‘Žene i psi’ nastala je obrnutim procesom, crteži su prethodili izradi skulptura.

– Forme žene i psa razvijao sam u prijašnjim radovima kroz dijalog. U ovom konceptu žene i pse pojednostavljujem i stavljam ih zasebno u prostor kako bi se istaknula samo forma materijala, tekstura i faktura samih izloženih skulptura – zaključio je Mladenović.

Izložba je otvorena do 24. rujna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije