U subotu izložba Ane Barbić Katičić i Nikoline Šimunović u Galerijskom centru

U subotu, 1. srpnja, s početkom u 12 sati, u Galerijskom centru Varaždin (Uska 7) otvara se izložba akademskih umjetnica Ane Barbić Katičić i Nikoline Šimunović.

Nikolina Šimunović rođena je 9. rujna 1978. godine u Dubrovniku. Maturirala je 1997. godine u SŠ Luka Sorkočević u Dubrovniku, smjer slikarstvo. Godine 2003. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, smjer slikarstvo.
Od 2004. godine članica je HDLU-a.

Od 2005. radi u OŠ Grofa Janka Draškovića u Zagrebu kao profesorica likovne kulture. Od 2008. godine s akademskom slikaricom Anom Barbić Katičić pokrenula je umjetničku radionicu ‘Niana’ za oblikovanje namještaja, interijera i ostalih predmeta za dom.

Njeni su radovi daleko od komercijalne eksploatacije nekog određenog toponima, lokacije nabijene prošlošću ili pak mjesta uspomena.

To su univerzalni, imaginarni motivi nesputani deteljem i deskriptivnošću koji proizlaze i korespondiraju s krajolikom prostora svijesti;motiv koji opstoji kao čista ideja, kao odraz unutarnjeg temperamenta i zbir konfiguracija stvaralačkih impulsa.

Nikolinin cilj nije percepcijski zaokružena kompozicija, zaleđen i statičan prizor koji se čita u jednom dahu, već slika koja rekreira prostor svoga nastanka, slika unutar koje se krećemo, koju postupno otkrivamo sondiranjem njenih planova i evociramo promišljene procese koji su doveli do njene pojavnosti.

Gradaciju tih planova ili materijalnih slojeva pratimo kroz cjelokupni Nikolinin dosadašnji opus, bilo da se radi o njihovom prostornom razlaganju, vidljivom kod promicanja i skladanja kadrova u objekt, ili pak planimetrijskom taloženju slojeva na slikama ili kolažima, stoji u predgovoru Borivoja Popovčaka.

Ana Barbić Katičić rođena je 20. veljače 1971. u Zagrebu. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, 1995. godine.

Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 2002. godine u klasi prof. Igora Rončevića.
Članica je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) i HZSU-a (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika).

Studijski je boravila u Parizu, Cite international des arts, 2006. i 2009. godine. S Nikolinom Šimunović, akademskom slikaricom, pokreće umjetnički atelier Niana, za oblikovanje namještaja, interijera i ostalih predmeta za dom.

Dizajnirala je trofej FIFE za najboljeg nogometaša svijeta.

Ovi enterijeri više nisu neutralni galerijski prostori, već prizori iz privatnih salona u vlasništvu različitih svjetski poznatih tajkuna što ih je umjetnica pronašla na internetu. U tim salonima sve vrvi od skupocjenog pokućstva, sagova i dizajnerskih predmeta, a mjestimice, ukoliko se pažljivo gleda, moguće je zamijetiti i pokoju umjetničku sliku.

Na taj način dolazi do sveopće nivelacije; umjetničko djelo gubi svoju izvornu komunikacijsku ulogu, posve se utapajući u dekoracijskom amalgamu cjelokupnog ambijenta.

Na sociološko-psihološke izazove ovakvih motiva Ana odgovora slikarski radikalno. Ponajprije, ona prizore tajkunskih salona tretira isključivo linijski, čime dodatno ‘skriva’ umjetnine i tako svjesno potencira problematiku svođenja umjeničkog djela na, kako sama kaže, običnu materijalističku činjenicu u historicističkom društvu.

Nadalje, umjesto uobičajenih tehnika slikanja uljem ili akrilikom, ove slike izvedene su pomoću građevinskog silikona. Slikarica ga na svoja platna istiskuje izravno iz tube, na taj način postižući linijsku titravost i stanovitu artificijelnost, s jasnim aluzijama na pogubnu ispraznost pristupanja umjetničkim djelima isključivo s pozicije statusnih simbola.

I napokon, nove Anine slike djeluju izrazito dekorativno. Nimalo slučajno. Svodeći ih, zapravo, na svojevrsni ornament uspjelo joj je – služeći se klasičnim medijem slikarstva – iskazati radikalnu i nadasve uvjerljivu kritiku prevladavajuće ornamentalizacije ljudske svijesti, stoji u predgovoru Vanje Babića.

Izložba će biti otvorena za razgled do 12. srpnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije