Lila Herceg i izrada nakita od stakla: ‘Čak i iz Zagreba dolaze na radionicu’

Ako ste mislili da je nemoguće ispeći staklo u mikrovalnoj, bili ste u krivu.

Upravo je na današnjoj radionici fuzije stakla, varaždinska umjetnica Lila Herceg zaiteresiranim Varaždincima dokazala da je i to moguće.

Riječ je o radionici izrade nakita, ukrasa, mozaika i slično od stakla, u sklopu Tjedna primijenjenih umjetnosti.

Dvije je radionice već održala jučer u Centru kreativnih industrija. Kaže kako ima dosta zainteresiranih, a među odraslima našlo se i djece.

– Fuzija se radi u Hot Pot Microkiln tehnici unutar kutije koja ide u mikrovalnu. Radi se na način da se na bazu stave ukrasi, konferi, listići, granule u raznim bojama i onda se gore stavlja poklopac te se na 850 stupnjeva pretvara u stakleni jastučić, koji je krajnji produkt fuzije – objasnila je Lila.

Dalje se to pretvara u prstenje, ogrlicu, narukvicu, magnetić, nastavlja te dodaje kako se rade male forme, jer je to mala radna površina.

Došla je, kaže Lila, čak i djevojka iz Zagreba, koja ima radionu za staklo, no ne zna tehniku, pa se prijavila na radionicu.

– Nadam se da ćemo ostvariti neku suradnju zajedno, a pozvala me i u Zagreb u svoju radionu kako od mene naučila sve ono što ne zna.

Na današnjoj jutarnjoj radionici zainteresirani kreativci naučili su nešto o materijalu te o samoj povijesti uporabe stakla, o tehnici i načinu izrade, a osim toga izrazili su svoju kreativnu stranu i pokazali maštu.

Kako su se danas polaznici radionice snašli radeći sa staklom, pogledajte u fotogaleriji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije