OBNOVA! Započeli 16. Dani performansa u Varaždinu: ‘Bit će i opasnih situacija’

Interaktivnom instalacijom i performansom Kristine Marić iz Osijeka u Galerijskom centru Varaždin započeli su danas, 8. lipnja, 16. po redu Dani performansa.

– Intencija je ne razočarati varaždinsku publiku i ljubitelje Dana performansa te što bolje povezati domaću umjetničku scenu s internacionalnom – započeo je Branko Franceschi, kustos manifestacije.

Poruka ovogodišnjih Dana performansa je ‘Obnova!’, što je znakovito, obzirom na trenutna događanja na političkoj sceni.

– Nadam se da će se obećanja poput Sinagoge, ali i vojarne u Optujskoj, koje smo ove godine stavili u funkciju, biti realizirana. Umjetnost nema smisla ukoliko ne pruža novu, transformativnu energiju, stoga vjerujemo da će ta energija koju će umjetnici unijeti tome doprinijeti.

U razdoblju od danas do nedjelje, predstavit će se osam perfomera, a organizatori najavljuju kako će biti i opasnih situacija.

– Te situacije trebaju završiti rješenjem, a nadamo se da će umjetnici time nadahnuti publiku te da ćemo se za koju godinu možda vidjeti u obnovljenoj Sinagogi – kazao je Franceschi.

Ove je godine program proširen na nekoliko lokacija.

– Surađujemo s varaždinskim biciklistima, a prvi dio održava se u Sinagogi koja traži obnovu, zatim u kompleksu vojarne u Optujskoj. Biciklima povezujemo centar i periferiju – istaknuo je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra, dodavši kako nas ove godine, osim umjetničkog djela programa, očekuju i dobre vibracije.

Osim navedenog, otvorena je izložba Miriam Simun iz New Yorka ‘Nisam morala ubiti da bih preživjela’, a u prostoru bivše Sinagoge Mr. Lee i Ivane Sky (Mrle i Ivanka) održali su koncert.

> PROGRAM ‘OBNOVE’ Pogledajte što vas sve čeka na 16. Danima performansa!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije