Mjesec dokumentarnog filma: Evo koji će se dokumentarci prikazivati u Marofu

U petak, 5. svibnja, u 19 sati u Kulturnom centru Ivan Rabuzin prikazat će se hrvatski dokumentarni film serijal Pobjednici (epizoda Vukovar-Srijem), u suradnji s Udrugom specijalne jedinice policije PU varaždinske ‘Roda’ te HVIDR-om Novi Marof, a povodom obilježavanja Operacije Bljesak.

U 2016. godini realizirana su tri dokumentarna filma: Dum Spiro Spero redatelja i pisca Pere Kvesića, Generacija ’68 redatelja Nenada Puhovskog i Iza lica Zrcala redateljice Katarine Zrinke Matijević, koji su uvršteni na velik broj domaćih i europskih festivala na kojima su osvojili desetak značajnih nagrada.

U petak, 12. svibnja, u 19 sati prikazat će se hrvatski dokumentarni film Iza lica zrcala, redateljice Katarine Zrinke Matijević govori o ženi koja polako prihvaća gubitak djece, gubitak ljubavi i gubitak zdravlja, ne bi li nanovo pronašla samu sebe.

U petak, 19. svibnja, u 19 satiprikazat će se treći hrvatski dokumentarni film Dum spiro spero, redatelja i pisca Pere Kvesića ispreplićući svakodnevne sadržaje, ljubav prema knjigama i razmišljanja o smrti, Kvesić priča o gubljenju životnih snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi.

Zamjenivši tipkovnicu kamerom, autor oslikava dokumentaristički vizualni esej i upoznaje nas sa svijetom od kojeg se oprašta uživajući u svakom trenutku.

Četvrti hrvatski dokumentarni film Generacija ‘68 biti će prikazan 26. svinja, u 19 sati.

Redatelj je Nenad Puhovski ispisuje hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će biti realna i zahtijevati nemoguće. Ujedno propituje stvarne dosege tih promjena na društvenom i, vjerojatno važnijem, osobnom planu.

Lako je imati ideje,a učiniti ih vjerodostojnima generacijama koje slijede već malo teže. Odbacujući ideale ‘68. kao neostvarive, nove generacije stvaraju neke svoje, možda još iluzornije…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije