Koncert poznatog mladog gitarista Vanje Posavca u Glazbenoj školi

Vanja Posavec u petak, 5. svibnja, održat će koncert u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati.

Na repertoaru će biti Domenico Scarlatti: Sonata K213 (L.108), Manuel María Ponce: Sonata 3 – Allegro Moderato – Chanson – Allegro non troppo, François de Fossa: Premiére Fantasie, op. 5, Carlo Domeniconi: Varijacije na anatolijsku narodnu pjesmu i Leo Brouwer: Hika.

Vanja Posavec rođen je 11. siječnja 1992. u Koprivnici, a gitaru je počeo svirati s 10 godina. Trenutno je student magistarskog studija u klasi renomiranog profesora Carla Marchionea na ‘Conservatorium Maastricht’, u Nizozemskoj.

Polazio je Osnovnu glazbenu školu Fortunat Pintarić u Koprivnici, u klasi prof. Zlatka Kestelija te prof. Antonia Rumenovića.

Srednju Glazbenu školu u Varaždinu pohađao je u klasi prof. Morena Vincekovića.

Studirao je u Augsburgu, u klasi prof. Takea Sata na muzičkoj akademiji ‘Leopold Mozart Zentrum der Universität Augsburg’.

Osvajao je mnogobrojne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj, kao solist te kao član dua, a valja izdvojiti 1. mjesto u solo kategoriji na međunarodnom gitarističkom natjecanju ‘Porečki tirando’ 2011.

Od 2013. do 2015. godine, paralelno uz studij, radi kao profesor u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić, a njegovi đaci također su osvajali nagrade na međunarodnim gitarističkim natjecanjima.

Kao solist i kao član Koprivničkog gitarističkog dua (zajedno s Antonijem Rumenovićem) nastupao je u mnogim gradovima Hrvatske, ali i inozemstvu u sklopu samostalnih koncerata i drugih gitarističkih događaja.

Među najbitnijim nastupima svakako su međunarodni gitaristički festivali poput IGFA 2013. u Augsburgu, Njemačka (solo) te ‘Tremolo’, 2013. godine, u Skopju, Makedonija (solo/duo).

Vanja se usavršao na masterclassovima kod svjetski priznatih pedagoga i gitarista poput Paola Pergorara, Istvana Römera, Zorana Dukića, Viktora Vidovića, Johannesa Monna, Andersa Miolina, Carla Marchionea, Montenegro Guitar Dua (Goran Krivokapić i Danijel Cerović), Andrea de Vitisa i mnogih drugih.

Ujedno je i tajnik koprivničke Udruge gitarista klasične gitare “Allegro” te asistent u Ljetnoj školi gitare Koprivnica od samog početka projekta 2011. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije