IZLOŽBA Tragovi u slici Jadranke Ivaniš Yaye u Galerijskom centru

U četvrtak, 30. ožujka, s početkom u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba slika Jadranske Ivaniš Yaye pod nazivom ‘Tragovi u slici’.

Jadranka Ivaniš rođena je u Zagrebu 1974. godine. Pohađala je Osnovnu školu Jabukovac i Osnovnu muzičku školu Blagoje Bersa (instrument cello). Upisala je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna / odsjek slikarstva.

Nakon završene srednje škole upisala je Grafički fakultet u Zagrebu ali nakon godinu dana ipak se odlučuje za Likovnu akademiju u Zagrebu gdje je diplomirala 2000. godine u klasi profesora Zlatka Kesera. Talijansku školu mode i dizajna Callegari upisala je 2009. godine, smjera stilista uređenja unutarnjih prostora.

Paralelno je izgradila glazbenu karijeru u grupi Jinx (od 1993. godine). Živi i radi u Zagrebu, bavi se slikarstvom, održava likovne radionice za djecu i mlade, te za osobe sa posebnim potrebama. Dizajnira nakit i ilustrira.

Umjetničko stvaralaštvo akademske slikarice Jadranke Ivaniš Yaye obilježeno je nekonvencionalnim pristupom likovnom djelu ne obazirući se na ništa drugo osim na vlastiti postulat kojim je svjesno vođena – ostati dosljedna svojoj intuiciji, ne štedeći pritom ni sebe, niti sliku.

Njezin odnos prema vlastitom djelu često je u sukobu stvaralačkog i rušilačkog. Uništavanjem / dodavanjem, slikanjem /preslikavanjem, invazivno i intenzivno, preispituje. Spontani čin je ono što čini okosnicu autoričinog djela.

U njezinom radu prepoznatljiva je žestina izraza u kojem je direktna, neposredna i puna energetskog naboja. Svaka faza njezinog rada negirana je i nadvladana sljedećom, pritom ne označavajući odbacivanje, nego nadrastanje prethodne.

U tome se očituje dijalektičnost autoričinog pristupa djelu, piše o u predgovoru prof. povijesti umjetnosti Jelena Mayer.

Izložba za razgled ostaje otvorena do 12. travnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije