NESTVARNOST ISTINE Mračnom tematikom Sara Horvatić otvorila prvu izložbu

U petak, 27. siječnja, povodom Noći muzeja održana je tematska izložba u Galerijskom centru.

Budući da se obilježavao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, postavljena je izložba fotografija mlade autorice Sare Horvatić, pod nazivom ‘Nestvarnost istine’, koja je ujedno i njezina prva samostalna izložba.

Na jednodnevnom posjetu logoru Sara je snimila 21 fotografiju koje pokušavaju kronološki pratiti njezin put kroz ovu izložbu. Budući da sam kompleks svojim izgledom podsjeća na tvornicu, Nestvarnost istine idealan je naziv za mjesto koje svojom arhitekturom i izgledom na prvi pogled ne odaje surovu stvarnost antiljudskih zločina koji su počinjeni na tome mjestu.

Uvodnu riječ održao je ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek, a nakon njega, posjetiteljima su se obratile i prof. likovne kulture Sunčana Habek, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan i sama autorica Sara Horvatić, koja je ujedno zahvalila svim prisutnima na velikom odazivu, svojim prijateljima i obitelji na podršci te svojoj profesorici Sunčani.

– Prošle godine u Galerijskom centru bile su održane samostalne izložbe akademski obrazovanih umjetnika, no ove godine širom smo otvorili vrata i gimnazijalki iz dva razloga – nesumnjiva kvaliteta i talent autorice i tematika, budući da Galerijski centar već godinama jedan veliki dio programa posvećuje židovskoj povijesti – rekao je Ivan Mesek.

Profesorica likovne umjetnosti na Drugoj gimnaziji, Sunčana Habek, naglasila je kako su Sarina ljubav prema umjetnosti i talent bili vidljii od prvog dana.

– Fotografije koje je Sara izložila su crno – bijele, a ubacivati boju na fotografiju bio bi oksimoron, s obzirom na strašan genocid koji se tamo dogodio. Kroz oči mlade osobe vidljivo je kako je ona doživjela to mjesto i događaje koji su se tamo odvijali.

Ravnateljica škole rekla je kako ju je iznenadilo to da maturalno putovanje može imati takav divan i značajan rezultat.

– Drago mi je da odgajamo mlade ljude kojima je cilj promicati kulturu tolerancije, mira, dijaloga, poštivanja različitosti i promicanja ljubavi – istaknula je ravnateljica Zdravka Grđan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije