Dubravko Klarić o knjizi Droga, ovisnost i nasilje: Cilj je prevencija ovisnosti

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u srijedu je mr. krim. Dubravko Klarić predstavio svoju knjigu ‘Droga, ovisnost i nasilje’.

Dubravko Klarić savjetnik je u Uredu za suzbijanje zloporabe droge Vlade Republike Hrvatske te član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zagrebačke županije.

Jedan je od najboljih poznavatelja situacije na području kriminologije i zlouporabe droga u Hrvatskoj.

Diplomirani je kriminalist sa završenim brojnim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Posebno se bavi kriminalističkim, pravnim i psihosocijalnim aspektima zlouporabe droga i u vezi s time represivno-preventivnim djelovanjem.

Do sada je objavio desetak samostalnih knjiga, a u ovoj knjizi progovara o problematici ovisnosti o drogama, alkoholu, duhanskim proizvodima, Internetu, kockanju.

– Ima puno ciljeva koje želim postići pisanjem ove knjige i publiciranjem svog rada u prevenciji. Cilj je upravo u prevenciji, u smanjenju dostupnosti i potražnje droga. Znanje je moćno oružje u borbi protiv droge. Radimo istraživanja, sliku imamo, ali pitanje je što raditi. Ova knjiga je dobra u tom smislu i recenzenti su rekli da je jedan od materijala koji je nužan i može doprinijeti smanjenju i držanju pod kontrolom zla koje zovemo zlouporaba droga, ali i drugih ovisnosti – kocke, klađenja, interneta, mobilne telefonije. Sve se isprepliće i stvara lošu sliku današnjih trendova i ovisnosti, zlouporabe i povezano s tim nasilja – rekao je Klarić te kao najvažniju u borbi protiv droge istaknuo komunikaciju.

Iz dugogodišnjeg životnog i operativnog, stručnog iskustva, kaže Klarić, u nama dogledno vrijeme zlouporabu droga nećemo suzbiti i dobiti rat protiv droga.

– Dobit ćemo pojedine bitke, ali i te bitke taj rizik čine manjim. Treba puno toga napraviti, poput strategija, ali najvažnija aktivnost je komunikacija – zaključio je autor knjige ‘Droga, ovisnost i nasilje’.

Knjiga u užem smislu povezuje brojne ovisnosti, poput prekomjernog pijenja alkohola ili patološkog kockanja, ali i modernih ovisnosti -o internetu, mobitelu ili društvenim mrežama, s najvećim naglaskom na droge. Mnoge se ovisnosti javljaju i kao simbol inicijacije u vršnjačku skupinu i mladima danas prijatelji i generacija postaju važniji od roditelja. Ova je tematika važna svim stručnjacima koji se bave mladima, kao i njihovim roditeljima.

Knjiga ima preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i namijenjena je prvenstveno roditeljima, prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, socijalnim radnicima, pedagozima i drugim strukovnim profilima koji se pojavljuju kao važni čimbenici u odgoju, socijalizaciji, pravilnom usmjeravanju, izgradnji i učenju životnih vještina, djece i mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije