‘Nestvarnost istine’: Sara Horvatić fotografijama Auschwitza otvara prvu izložbu

Sara Horvatić učenica je četvrtog razreda na Drugoj gimnaziji u Varaždinu koja se fotografiranjem bavi tek dvije godine, a svoju prvu samostalnu izložbu fotografija održat će u petak, 27. siječnja, u Galerijskom centru u Varaždinu.

Ispričala nam je nešto više o samoj izložbi, ali i o svom dosadašnjem radu baveći se fotografijom.

Kaže kako su fotografije koje će biti izložene u Galerijskom centru nastale na maturalcu prilikom posjeta Auchwitzu.

– Fotografije su nastajale nasumično, slučajnim škljocanjem nekog mojeg viđenja Aushwitza, i zapravo mi nije bilo niti na kraj pameti da bi se one mogle iskoristiti za izložbu. No nakon što sam se vratila s maturalca, fotografije sam poslala svojoj profesorici likovne umjetnosti Sunčani Habek, koja mi je predložila da ih pošaljem na natječaj u Galerijski centar.

Iako nije očekivala da će dobiti natječaj, ipak je uspjela, kako kaže, zato što je profesorica Sunčana vjerovala u nju i njezin rad.

– Moram istaknuti i svoje prijatelje Mariju Bobinski, Ivana Levatića, Laru Horg, Stjepana Habuneka, Luciju Futač, Mariju Šafran, Lauru Možanić i Dominika Padarića koji su uvijek uz mene i zahvaljujući njima ipak vjerujem u sebe. Oni su odigrali veliku ulogu u tome da ipak pošaljem prijavu.

Motivi koji se nalaze na Sarinim fotografijama obično su apstraktni i najčešće portreti, no u zadnje vrijeme počela se baviti i dokumentarnom fotografijom, koja je usko povezana i s njezinom prvom samostalnom izložbom, na kojoj će izložiti 23 fotografije Auschwitza.

U drugom razredu definitivno je odlučila baviti se fotografijom.

– Ljubav prema fotografiji mi je usadio profesor s akademije s kojim sam imala prilike raditi na 17. školi medijske kulture ‘Ante Peterlić’ u Trakošćanu.

Škola medijske kulture ‘Ante Peterlić’ trajala je desetak dana gdje je, kaže Sara, mnogo naučila. Tamo je održala svoju prvu skupnu izložbu.

– Dobila sam pohvale Borisa Poljaka i Damira Čučića, koji su prvi vrhu hrvatske kinematografije. Njihove pohvale stvarno su mi puno značile, jer to definitivno nisam očekivala.

Sara je osvojila i nagradu za najbolju fotografiju na ‘Međunarodnom tjednu srednjškolaca i studenata’.

– Bio je otvoren natječaj za najbolju fotografiju, na koji me je prijavio moj profesor Saša Josip Milec. Mojoj fotografiji balerine pripala je nagrada najbolje fotografije, što nisam očekivala zbog velike konkurencije. Ta mi je nagrada također bila velika odskočna daska.

U zadnje vrijeme, kaže Sara, osim digitalnom fotografijom, počela se baviti i analognom.

– Puno mi je veći izazov fotografirati s analognim fotoaparatom, zbog ograničenih pokušaja. S veseljem i nestrpljivošću čekam da se razviju fotografije.

Sara je skromna i, kako kaže, ne želi se ‘uzdizati’, ali je ponosna na svoj rad i ima daljnje ambicije – upisati Snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, za što se već počela pripremati.

Prva samostalna izložba Sare Horvatić ‘Nestvarnost istine’ biti će otvorena od 27. siječnja do početka veljače u Galerijskom centru u Varaždinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije