Mateja Rusak u Celju osvojila ‘Priznanje za promicanje likovne kulture mladih’

Varaždinka Mateja Rusak magistrica je likovne pedagogije i nastavnica grafičkih tehnika na odjelu Likovne umjetnosti i dizajna Srednje strukovne škole Varaždin.

Od 19. do 24. prosinca sudjelovala je na 15. Međunarodnoj radionici grafike u Celju, gdje je osvojila Priznanje za promicanje likovne kulture mladih.

– Javila sam se organizatoru radionice Mihailu Lišaninu, a zadatak je bio napraviti grafike na temu ‘Povijest Celja’, akt i jednu slobodnu temu. Nakon primitka njegovih uputa, pravila i fotografija Celja, napravila sam skice – kaže Mateja.

Organizator je odabrao radove, a uvjet je bio napraviti matrice 5 različitih grafika, po 20 komada, dakle ukupno 100, koje će se u Celju na radionici otiskivati.

U Celju je upoznala još dvije kolegice, koje su također sudjelovale na radionici – Seidu Belegović, magistricu likovne umjetnosti iz Crne Gore i modnu dizajnericu Ayalu Ibragimovu iz Kazahstana.

Većina grafika ide u arhiv, a ostale će biti izložene u travnju na izložbi u Celju, gdje će biti postavljene grafike i od prethodnih 14 radionica.

Grafike koje je radila izrađene su u dubokom tisku – bakropisu i akvatinti.

Prije odlaska na radionicu napravila je matricu Starog Grada Celje i skulpture iz Povijesnog muzeja Celje, akt i slobodnu temu, a u Celju još jednu skicu (crkvu Sv. Jožefa), koju je organizator odobrio.

– Radila sam grafiku crkve Svetog Jožefa, budući da nam je tamo bio atelje, akt je bio tijelo hrvača, s obzirom na to da sam prije fotografirala hrvače, pa imam zalihu fotografija, a slobodna tema je bila prema mojem izričaju – apstrakcija.

Kaže kako su radile cijeli dan, od 8 ujutro do 11 navečer.

– Priznanje koje sam dobila mi je važno zbog umjetničkog, ali i zbog nastavničkog napretka. Stekla sam iskustvo, upoznala sam ljude, a naučila sam i mnoge stvari vezane uz svoj posao, zahvaljujući gospođi Seidi, koja ima više iskustva od mene.

Otisnuti 20 grafika, a da sve izgledaju jednako, bio joj je svojevrstan izazov.

– Izazov mi je bio i zato što je radove ipak prethnodno netko trebao odobriti i to mi je bio poticaj da se još više potrudim.

Kaže kako ju je ovo iskustvo umjetnički obogatilo i da bi ga ponovila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije