‘Šuma’: Izložba radova Dine Zebec ovog utorka u Kuli stražarnici Starog grada

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin nastavlja s organizacijom samostalnih izložbi članova. Tako će u Galeriji HDLU, u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin, od 4. do 17. listopada 2016. svoje grafike i ručno rađene papire izložiti Dina Zebec. Otvorenje izložbe je u utorak, 4. listopada, u 18 sati.

Šuma, njezina simbolika te simbolika samog stabla zaintrigirali su autoricu da napravi radove na ovu temu. Riječ je o radovima izrađenim u kombiniranoj tehnici gdje autorica spaja grafiku s ručno rađenim papirom. Želi prikazati tu dvostruku simboliku šume i njezinu slojevitost te probuditi onaj osjećaj u gledaocu koji ima kad promatra neku šumu.

Prikazati njezinu mračnu i tajnovitu stranu koja u nama može probuditi i najveće strahove, a s druge strane prikazati i njezinu svijetlu stranu, koja u nama budi osjećaj mira, spokoja, koja nas opušta te nam daje i sam smisao našeg postojanja.

Recikliranjem, ručnom izradom papira te korištenjem suhog bilja, potiče ekološku svijest kod ljudi i skreće im pažnju na važnost očuvanja našeg najvećeg bogatstva, naših šuma. Isto tako, grafikama daje novu dimenziju, stavlja ih u potpuno novi kontekst u kojem ih nismo navikli vidjeti. Spajanje grafika s ručno rađenim papirom, zapravo je jedan jako zanimljiv proces.

Za dobru grafiku neophodno je i znanje o papiru te poznavanje istog. Možemo čak reći da i sama kvaliteta grafike ovisi o papiru na kojem se tiska. Tako, kada tu grafiku ponovo vratimo na sam njezin početak, pretvorimo je u papir koji smo još k tome sami izradili, stavljamo je u potpuno nov, zanimljiv kontekst koji gotovo da je i simboličan. U tom procesu možemo vidjeti ponovno rođenje, životni krug, koji neodoljivo podsjeća i na samu šumu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije