Barokne večeri: Prisutni uživali u koncertu uz svijeće u ambijentu Starog grada

Plejadi odličnih španjolskih glazbenika petog dana 46. Varaždinskih baroknih večeri pridužili su se članovi ansambla Mora Hispano-Vincente Parrila Trio koji su u varaždinskom Starom gradu održali noćni koncert uz svijeće.

> FOTO Specijaliteti Španjolske i Varaždina oduševili nepca u atriju Starog grada

Vincente Parrila na uzdužnoj flauti, čembalist Javier Nunez i David Chupete na udaraljkama proveli su okupljene improvizacijama španjolske i talijanske renesansne i rane barokne glazbe, nastavivši time svoju već uobičajnu koncertnu naviku da s publikom komuniciraju i pokazuju svoju virtuoznost, pa je svaki njihov nastup jedinstveni spektakl.

Od 2005. godine članovi ansambla fokusiraju se na razvoj i oživljavanje umjetnosti improvizacije, osnovnog sredstva pomoću kojeg nastaju ‘svježi i živi’ nastupi prepuni moći komuniciranje.

Po prvi su puta pred varaždinskom publikom predstavili program koji se ne temelji na postojećim, zapisanim djelima, već samo na harmonijsko-melodijskim obracima iz renesanse u Španjolskoj, Portugalu i Italiji, a ti su obrasci, ističe umjetnički voditelj ansambla Vicente Parilla, poznati kao tenores, grounds ili bassi ostinati, koje tijekom koncerta glazbenici spontano razvijaju.

Koncerti izvan Varaždina nastavljeni su sinoć koncertom u Belcu. Ondje su nakon koncerata u Svetom Jurju na Bregu i u varaždinskoj crkvi sv. Florijana nastupili članovi Vokalni nonet Donum, pod vodstvom Višeslava Jaklina.

Koncert je, kojeg već godinama u sklopu Festivala organiziraju Varaždinske barokne večeri, Grad Zlatar i tamošnja župa, ponovno bio ‘pun pogodak’ s obzirom na brojnost publike među kojima su bili i učenici škole iz Zaboka, organizirana grupa posjetitelja iz Zagreba predvođena velikim ljubiteljem Varaždinskih baroknih večeri Željkom Slunjskim, kao i članovi plemičke obitelji Kiš.

Večeras u programu 46. Varaždinskih baroknih večeri koncert je uz flamenco ansambla Tercida Realidad u koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a u 19 sati, dok će u 20.30 studenti Umjetničke akademije iz Osijeka izvesti scensku igru ‘Skriveno u oku’ u bivšoj varaždinskoj Sinagogi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije