Na današnji dan umro je Nenad Brixy, Topličanec bez kojeg ne bi bilo Alana Forda

Na današnji dan 1984. godine u Zagrebu je, u 60. godini života, umro hrvatski novinar, romanopisac, komediograf, urednik i prevoditelj Nenad Brixy.

Brixy je rođen u Varaždinskim Toplicama 4. svibnja 1924. godine, a umro je u Zagrebu 17. kolovoza 1984.

U široj javnosti najpoznatiji je po fenomenalnom prijevodu i uređivanju stripa Alan Ford. Neki smatraju da svoju popularnost na prostoru bivše države, gdje je navodno bio popularniji čak nego u matičnoj Italiji, ovaj strip ima zahvaliti upravo iznimno dobro ‘pogođenom’ prijevodu Nenada Brixyja.

Nenad Brixy osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Varaždinu, Ekonomsko-komercijalnu visoku školu upisao je u Zagrebu, ali je nakon dva semestra prekinuo studije i posvetio se novinarstvu.

Uređivao je u svojoj karijeri Varaždinske vijesti, riječki Novi list, zagrebački Narodni list, Globus, Plavi vjesnik te je bio glavni i odgovorni urednik odjela zabavnih sadržaja u Vjesniku.

Objavio je i niz novela, crtica, humoreski i putopise, pisao je komedije i radio-drame. Pod pseudonimom Timothy Tatcher objavio je više humorističkih i kriminalističkih romana, od kojih su neki ekranizirani. Najuspješniji mu je roman Mrtvacima ulaz zabranjen.

Lani je Brixyju u rodnim Varaždinskim Toplicama napokon odana počast, postavljanjem spomen ploče i otkrivanjem skulpture ispred njegove rodne kuće, na inicijativu Udruge Trash.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije