Varaždinci kod Šerbedžije i Udovički: ‘Naučili smo puno o glumi, ali i životu’

Dvoje mladih Varaždinaca Jurica Marčec i Ana Marija Brđanović, studenti preddiplomskog studija Glume i medija u Rijeci, nedavno su se vratili s Malog Brijuna gdje su mjesec dana s ostalim kolegama glumcima pripremali predstavu Shakespeare ljetne noći – varijacije, autorski projekt Lenke Udovički, Željke Udovičić Pleština, Nigela Osbornea i Rade Šerbedžije.

Shakespeare ljetne noći – varijacije predstava je kazališta Ulysses u koprodukciji s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, a premijerno je izvedena 28. srpnja u tvrđavi Minor.

Posvećena je 400. obljetnici smrti Williama Shakespeara, a rađena je prema nedavno prevedenom Shakespearovom tekstu o izbjeglicama te prema Borgesovom Shakespearovom pamćenju. Dramaturginja Željka Udovičić Pleština uklopila je i neke dijelove iz ostalih Shakespearovih komada – i tako je nastalo jedno sasvim novo djelo. Uz studente Glume i medija, u predstavi glume i Radko Polič, Katarina Bistrović Darvaš i Maja Posavec.

Kako je bilo raditi na predstavi opisali su nam mladi varaždinski glumci Ana Marija i Jurica.

– Bilo mi je predivno, radili smo intenzivno i stvarno mi je odgovaralo biti u takvom kreativnom okruženju. Profesori Lenka Udovički i Rade Šerbedžija bili su puni razumijevanja i pružali su nam podršku. Od njih smo u ovih mjesec dana puno naučili o glumi ali i o životu. Ponosna sam na svoje kolege ali i na sebe jer mi je to bila prva prava predstava – rekla nam je Ana Marija, studentica druge godine glume.

Predstava traje tri sata, a radnja se odvija na četiri lokacije.

Stariji i iskusniji glumci uvode publiku u priču kroz Shakespearovo pamćenje, dok mladi glumci, odnosno studenti prikazuju Shakespearovu prošlost, ispričala nam je Ana Marija.

– Brijuni su jedno posebno mjesto na kojem se možeš u potpunosti povezati s prirodom i gdje ti se otvore sva osjetila. Drugačije je raditi u takvom okruženju jer si stalno na sceni, probe su svakodnevne i traju dugo u noć, a ti primaš informacije iz prirode – postaješ dio nje. To je stvarno jedno posebno, rekao bih važno glumačko ali i životno iskustvo. Nikad se nisam bolje osjećao, a što se predstave tiče, oduševljen sam – dočarao nam je Jurica Marčec, student treće godine preddiplomskog studija koji ove godine završava svoje studiranje glume.

Kazalište Ulysses, koje su utemeljili Rade Šerbedžija i Borislav Vujčić, svake godine na Brijunima stvara predstavu na prirodnoj pozornici, a u proteklih 15 godina, Lenka Udovički režirala je niz predstava za Ulysses.

Što se tiče rada na predstavi ali i akademiji s Radom Šerbedžijom i Lenkom Udovički, Ana Marija i Jurica kažu kako su stvarno mnogo naučili.

Rade Šerbedžija ima ideje koje se možda na prvu čine apstraktima, ali kad jednom osjetiš i primijeniš uputu, stvarno se iznenadiš. On jednostavno nikada nije pogriješio – zaključila je Ana.

Dodaje kako Lenka, kao redateljica, pruža mnogo osobne slobode što je izrazito bitno u karakteriziranju likova.

U razgovoru s Juricom, koji sada već ima dovoljno iskustva iza sebe saznali smo kako na studiju Glume i medija u Rijeci, profesori imaju drugačiji pristup – pristup pojedincu, a kaže kako je ta akademija, prema njegovom mišljenju najmodernija u Hrvatskoj.

– Rade Šerbedžija i Lenka Udovički naučili su me kakav moram biti prvenstveno kao čovjek, a onda tek kao glumac. Od najuspješnijeg glumca na ovim prostorima možeš naučiti samo najbolje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije