Započela FolkoFonija: ‘Radujem se što tamburom gradimo mostove prijateljstva’

Četverodnevni 3. Međunarodni festival tradicijske kulture FolkoFonija, u organizaciji Centra tradicijske kulture ‘Varaždin’, počeo je jučer Dječjim folklornim taborom s učenjem folklornih pjesama i plesova za djecu i voditelje dječjih folklornih skupina. Djeca su naučenu novu koreografiju sinoć prezentirala na pozornici FolkoFonije na Kapucinskom trgu.

> Fotogalerija nastupa tamburaša na Kapucinskom trgu u Varaždinu

Nakon nastupa dječjeg folklornog ansambla CTK Varaždin i svečanog otvorenja FolkoFonije Varaždinci su mogli uživati uz nastup tamburaškog orkestra CTK Varaždin i gostiju iz Novog Sada pod vodstvom Zorana Bugarskog Brice.

– Ovdje se osjećam kao domaćin jer dolazim već nekoliko godina na poziv prijatelja iz Varaždinskog tamburaškog orkestra, a sada surađujemo i s Centrom tradicijske kulture. Večeras sam dirigent velikog tamburaškog orkestra KUD-a ‘Svetozar Marković’, a ranije sam dolazio sa svojim ansamblom ‘Zorule’ i ‘Panonskom mornaricom’ Đorđa Balaševića. Radujem se što tamburom gradimo mostove prijateljstva. FolkoFonija kao manifestacija koja njeguje baštinu i kulturu od velikog je značaja i za Varaždin i za Hrvatske, ali i za susjedne zemlje. Čestitam na odličnom festivalu i želi im da tako nastave – rekao je Brico koji je s velikim tamburaškim orkestrom za FolkoFoniju pripremio glazbu iz Vojvodine – Bačke, Srema i Banata – evergreene te tradicijsku glazbu ovog dijela Europe.

Gosti iz Novog Sada danas će nastupiti u varaždinskom Domu umirovljenika i u Varaždinskim Toplicama.

I drugi dan manifestacije tradicijske kulture otvara Dječji tabor, ovoga puta tradicijskih glazbala.

Tibor Bün iz Uprave CTK ‘Varaždin’ ističe edukativni dio FolkoFonije.

– Cilj je prikazati sve što tradicijska kultura danas nudi, ne samo folklorna glazba, pjesma i ples, nego i tamburaška glazba i dječji plesovi i igre. Po tome smo specifični jer postoji mnogo folklornih i mnogo tamburaških festivala, a mi smo sve u jednom. Drugog dana će djeca iz varaždinskih i društava iz okolice učiti o starim autohtonim glazbalima, koja su već gotovo izumrla – najavio je Bün.

Svakako treba izdvojiti večerašnji nastup gostiju iz Slovenije – ‘Petrovih tamburaša’ – kao njihovog najboljeg sastava od 21 sat na Kapucinskom trgu.

FolkoFonija se organizira u suradnji s Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, Koncertnim uredom u Varaždinu i Turističkom zajednicom grada Varaždina.

Program FolkoFonije za naredna tri dana možete pronaći na linku ispod u nastavku – FolkoFonija 2016.

> Fotogalerija nastupa tamburaša na Kapucinskom trgu u Varaždinu

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije