FolkoFonija od 7. do 10. srpnja nudi bogat program za sve uzraste

Treći po redu međunarodni festival tradicijske kulture FolkoFonija održat će se u Varaždinu od četvrtka do nedjelje, od 7. do 10. srpnja.

Manifestaciju organizira Centar tradicijske kulture ‘Varaždin’ u suradnji s Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, Koncertnim uredom u Varaždinu i Turističkom zajednicom grada Varaždina.

> Ljeto u Varaždinu: Očekuje nas tjedan folklora, rocka, poezije i sporta

FolkoFoniju su u utorak, 5. srpnja, u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, najavili članovi Uprave CTK ‘Varaždin’ i Organizacijskog odbora FolkoFonije Tibor Bün i Petra Habek.

– Ovo je treća godina za redom kako organiziramo FolkoFoniju sa željom da se podigne svijest o multikulturalnosti naroda, očuva hrvatska tradicijska baština te popularizira tradicijska kultura među mladima – naglasila je Petra Habek.

Tibor Bün je dodao da festival tradicijske kulture naglasak stavlja i na folklor i na glazbeni dio s tamburaškim orkestrima i sastavima.

– Osim tradicijske glazbe bit će prezentirani i drugi dosezi tambura, od klasične do moderne glazbe. FolkoFonija ima i edukacijski segment. Naši članovi uključeni u rad dva tabora, ali smo otvoreni i za druge, prvenstveno djecu. Bit će to prilika i za upoznavanje tradicijskih instrumenata, a samo se na nekoliko mjesta u Hrvatskoj o njima i na njima može učiti. Posljednjeg dana bit će održan stručni skup na temu tradicijske kulture i odgoja i obrazovanja, koji će voditi Krešo Plantak iz našeg društva – najavio je Bün.

Članovi Centra tradicijske kulture posebno su najavili goste u Varaždinu, u četvrtak iz Novog Sada tamburaški orkestar ‘Vasa Jovanović’ pod vodstvom Zorana Bugarskog Brice, a u petak najbolji tamburaški orkestar u Sloveniji, ‘Petrove tamburaše’.

Subota i nedjelja rezervirana je za gala večeri folklora. Prva je posvećena gostima iz Hrvatske, a druga gostima iz susjednih zemalja, partnerskim društvima CTK ‘Varaždin’ – KUD-u ‘Ekrem Mujkić’ Sarajevo, BiH, HKC-u Bunjevačko kolo Subotica, Srbija, Folklornom ansamblu Ungaresca, Szombathely, Mađarska, i Folklornoj skupini Prosvetnega društva Anice Černejeve Makole, Slovenija. Oni nastupaju i u Koprivnici na manifestaciji ‘Bakina škrinja’.

Tijekom FolkoFonije održavat će se dvodnevni Dječji tabor, od 15 do 19 sati u prostorijama CTK ‘Varaždin’, u četvrtak folklorni, a u petak tradicijskih glazbala. U večernjem terminu prva dva dana manifestacije na Kapucinskom trgu nastupit će najmlađi članovi CTK ‘Varaždin’, što će biti uvod u ‘Večeri tamburaške glazbe’, koje će početi u 21 sat, u četvrtak službenim otvorenjem manifestacije.

Subotnja i nedjeljna večer u 19 sati počinju svečanim mimohodom ulicama Varaždina, od prostorija CTK ‘Varaždin’ u Zagrebačkoj ulici 94 prema središtu grada te ulicama i trgovima varaždinske povijesne jezgre.

Nastavak je u 21 sat na Kapucinskom trgu – u subotu ‘Gala etno večeri hrvatskog folklora’, a u nedjelju ‘Gala etno večeri inozemnog folklora’. Gosti dolaze iz Donje Dubrave, Županje i Nove Rače, odnosno BiH, Slovenije, Srbije i Mađarske.

Za nedjelju poslijepodne najavljen je stručni skup na temu ‘Primjena odgojno-obrazovnih metoda u tradicijskoj kulturi’. FolkoFoniju u nedjelju u 23 sata na Kapucinskom trgu koncertom zatvaraju Carevi.

Detaljan program na linku u nastavku – Folkofonija 2016.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije