Izražena: Performans ‘Na ovu noć – hoćeš li doć?’ u znaku šestica ovog četvrtka

Šuma kao mjesto tajnovitosti i noć kao rađanje okultnog spajaju se u četvrtak, 16. 6. 16. u 21.12 sati u performansu udruge Izražena ‘Na ovu noć – hoćeš li doć’?’.

Potaknute trenutnom fašizacijom i klerikalizacijom kulture, obrazovanja, politike, privatnog života – društva, kolažom književnih i humanističkih tekstova koji se bave navedenim temama i sudjelovanjem dvadesetak izraženih i pridruženih, onih koji još uvijek misle da autocenzura i strah nisu opcija, u režiji Ksenije Krčar, nasred šetališta Vatroslava Jagića (kod glavnog puta na razmeđi između kazališta i hotela) Izražena je odlučila umjetnički odgovoriti onima koji te procese predvode i ujedno progovoriti o strahotama i posljedicama jednoumlja.

Svijet u kojemu živimo umjesto da pali mostove prema prošlosti, pali mostove prema budućnosti. Umjesto suglasja, nameće se jednoglasje. Dijalog se zatire, a monolog i veliki vođa, pa tko god da on bio, jedini imaju pravo glasa. Mi ili oni? Ne smijemo dozvoliti da se društvo svede na binarne opozicije vjernika i heretika, podobnih i nepodobnih, ustaša i partizana, lijevih i desnih. Na ovom svijetu žive ljudi koji su u sredini. To ne znači da nisu opredijeljeni, nego znači da žele da im se ne nameću izbori koji u svojim ekstremima korespondiraju s fašizacijom.

Kultura nije samo ukras, nije samo ugoda, nije samo razonoda. Kultura nije samo pozdraviti ili ne baciti smeće na pod. Kultura je dio života, kultura je i umjetnost, a umjetnost je i ogledalo duše, svijeta, sebe.

Udruga Izražena u ogledalu vidi potrebu da se vladajućim strukturama moći i konzervativnim strujama podmetne noga, a ne leđa.

Na ovu noć – hoćeš li doć’?

Noć je tiha, noć je zla, u parku na proplanku čekam te ja. Nekad su me zvali sloboda, a danas me zovu demokracija. Skrivaju se iza mene, tuku me. Ne može ih zaustaviti ni vjetar koji puše. Oni se guše. Ponekad u meni, ponekad u tišini, ponekad u zlu. Od svih sloboda, ona koja šuti najgora je. Ona koja hoda u ime svih uvijek hoda u ime nekoga. Nitko se ne može sakriti. Sve što skriva dan, otkriva noć.

Tema performansa su šestice, nakon čega se zajedničkim Hodom za Željku odlazi na dark after u Lavru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije