FOTO Uvredama i psovkama započeli 15. dani performansa u Varaždinu

U Galerijskom centru Varaždin u Uskoj ulici započelo je petnaesto izdanje varaždinskih Dana performansa, koji traju do 12. lipnja.

– Prilika je ovo da se vratimo unazad, ipak 15 godina nije malo. Godine 2001. počeli smo promovirati performans u Varaždinu, a ove godine je performans posvećen umjetnicama. Naglasak je na promjenama jer su na Documenti XII 2007. godine, značajnoj manifestaciji vizualne umjetnosti, natpolovičnu većinu predstavljale umjetnice. Rodna pripadnost po sebi nije garancija razine umjetničkog stvaralaštva, ali je jasno da je ovaj pomak u suvremeni kulturni diskurs unio novu dinamiku – započeo je prilikom otvorenja Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin i nastavio.

– Mislim da je Varaždin već etabliran, ne samo u performansu, već i u ostalim događanjima u suvremenoj umjetnosti. Trudimo se da festival iz godine u godinu dobiva nove elemente i da ne bude dosadan. Kvaliteta s godinama nije padala, iako na našem području ima premalo performera. Ipak, vjerujem da će se s dolaskom mlađih generacija to promijeniti – rekao je Mesek.

Festival je otvoren videom ‘Pozdrav suncu’ autorice Milijane Babić.

Nakon toga je izveden performans Saeri Kiritani, japanske umjetnice koja živi i stvara u New Yorku, a privremeno je u Beču.

– Radovi ove umjetnice bave se psihološkom distancom ili otuđenošću između površnog i arhetipkskog, djelujući zajedno kroz simbolički okvir prenesen istraživanjem kontrasta između bezbrižnih i uznemirujućih događaja – piše u najavi događaja.

Bit performansa bila je stvaranje neugodnosti, stoga se umjetnicu moglo opsovati i vrijeđati, a prisutni su na taj način mogli izbaciti svoje frustracije.

‘Kruna’ današnjeg dana je koncert varaždinskog benda The Mindmills u prostoru bivše Sinagoge u Cesarčevoj ulici.

Program se nastavlja sutra, 10. lipnja, kad u 19 sati performans ‘Misplaced Woman’ izvodi Tanja Ostojić na Autobusnom kolodvoru u Varaždinu. U 21 sat izvest će se video performans Tamy Ben – Tor u bivšoj Sinagogi, a nakon toga je u Old City pubu ‘In music Warm up party’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije