U Muzeju Mimara svečano predstavljen program 46. Varaždinskih baroknih večeri

Program 46. Varaždinskih baroknih večeri, koje će ove godine biti održane od 23. rujna do 4. listopada, predstavljen je svečano danas u Zagrebu, u Muzeju Mimara.

O ovogodišnjem Festivalu, njegovom programu, ali isto tako i o značaju Varaždinskih baroknih večeri na nacionalnoj i međunarodnoj razini, govorili su ravnatelj Davor Bobić, zatim zamjenica ministra kulture Ana Lederer, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar te, ispred ovogodišnje zemlje partnera, veleposlanik Kraljevine Španjolske njegova ekselencija Eduardo Aznar Campos.

Predstavljanju programa prisustvovao je i prisutnima se obratio i Dinko Šokčević, čelna osoba Mađarskog instituta u Zagrebu. Mađarska je, naime, zemlja koja je već potvrdila partnerstvo s Varaždinskim baroknim večerima za sljedeću godinu.

Program predstavljanja vodio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Zemlja iznimnog kulturnog identiteta

– Čast i zadovoljstvo mi je što nam je ove godine partner zemlja iznimnog kulturnog identiteta, Kraljevina Španjolska. Po prvi puta imat ćemo priliku čuti veliku ostavštinu španjolske barokne epohe i najbolje ansamble koji promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe – uvodno je istaknuo ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

Nastavno je Bobić detaljno predstavio iznimno bogat i opsežan program Varaždinskih baroknih večeri, naglasivši pritom i zanimljivost da će većina hrvatskih izvođača na Festivalu izvoditi upravo španjolsku glazbu.

Najveća zvijezda – Jordi Savall

U moru izvođača i programa Bobić je izdvojio i vjerojatno najveću zvijezdu festivala – to je Jordi Savall, španjolski violinist, dirigent i skladatelj, jedno od, kako je rekao Bobić, najvećih imena i autoriteta među interpretima barokne glazbe u svijetu.

U dvanaest festivalskih dana osim koncerata održavat će se i brojni popratni programi – od izložbi do promocija knjiga, a nastavit će se i tradicija da Festival završi nakon podjele nagrada i koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole, što je praksa već osmu godinu zaredom.

Europski kulturni dijalog

Ana Lederer, zamjenica ministra kulture, istaknula je nacionalni značaj Varaždinskih baroknih večeri te njihov kontinuirani rast i razvoj, što je dovelo do toga da one danas obuhvaćaju četiri županije sjeverozapadne Hrvatske. A posebno se osvrnula na međunarodna partnerstva, zahvaljujući se predstavnicima Španjolske i Mađarske.

– Ovim partnerstvima otvaraju se nove mogućnosti za ostvarenje visokih ciljeva europskoga kulturnog dijaloga, kojemu svi težimo – rekla je Lederer, govoreći ispred Ministarstva kulture, koje je prije dva desetljeća Varaždinskim baroknim večerima dodijelilo nacionalni status.

Najznačajniji varaždinski brend

Varaždinske barokne večeri najveći su i najvažniji varaždinski brend, riječi su gradonačelnika Gorana Habuša, koji uputio poziv svima neka u to doba posjete Varaždin.

– Jesen je prekrasno vrijeme za doći u grad Varaždin. I jedno je slušati koncerte preko televizije ili radija, a nešto sasvim drugo, svi vi to znate, doživjeti ih uživo u prostorima koji iskustvu daju i neke dodatne dimenzije – rekao je Habuš u svome obraćanju.

Festival privlači turiste i gospodarstvenike

Župan Predrag Štromar istaknuo je da Grad i Županija nikako ne bi mogli samostalno financirati tako velik i značajan festival kao što su Varaždinske barokne večeri te je zahvalio Ministarstvu kulture i svim drugim sponzorima, donatorima, mecenama koji omogućavaju održavanje festivala.

Također je rekao kako ovaj festival u Varaždin privlači brojne turiste, ali isto tako i gospodarstvenike, te je stoga i više od samog kulturnog događaja.

Barok je esencija španjolske kulture

Veleposlanik Kraljevine Španjolske Eduardo Aznar Campos ocijenio je VBV etabliranim festivalom, dodavši da je za Španjolsku sudjelovanje na njemu obveza i misija.

Rekao je kako očekuje da ovo partnerstvo bude prvi korak u daljnjoj suradnji sa španjolskim gradovima i sa španjolskim festivalima.

– Možda se neki pitaju zašto je Španjolska čekala toliko dugo da postane partner ovoga festivala, s obzirom da je riječ zemlji koja predstavlja prototip barokne kulture. Odgovor je jednostavan: ove godine obilježava se 400. obljetnica smrti Miguela de Cervantesa, koji je, kao što znamo, bio veličanstvena figura barokne književnosti. Barok predstavlja esenciju španjolskog kulturnog identiteta. Mnogi su umjetnici koje je iznjedrio barok u Španjolskoj, među njima su i poznati arhitekti, kipari, mislioci… – podsjetio je španjolski veleposlanik na značaj baroka u toj zemlji, kao i utjecaj Španjolske na barok.

Dogodine – Panonska filharmonija

Iduće godine zamlja partner Varaždinskih baroknih večeri, čija je pokoviteljica Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, bit će Mađarska.

Prema riječima ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu Dinka Šokčevića, otkako je partnerstvo za 47. Varaždinske barokne večeri potvrđeno u mjerodavnim mađarskim najvišim državnim institucijama, Mađarski institut u Zagrebu svakodnevno dobiva upite mađarskih glazbenika i ansabala zaintersiranih za predstavljanje publici sljedeće godine u Varaždinu. Tako se već zna da će iduće godine Varaždinske barokne večeri otvoriti Panonska filharmonija.

Program u četiri županije

Ove godine u baroknoj glazbi osim u matičnom gradu i Trakošćanu uživat će publika u Križevcima, Ludbregu, Krapini, Belecu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici, odnosno ukupno četiri županije.

Ulaznice su već u prodaji putem sustava Ticketshop, a po prvi je puta ove godine Festival dobio i potporu španjolskog fonda Accion Cultural Espanola, za kojeg je pripremio kvalitetnu aplikaciju i zbog čega je bio jedan od najbolje ocijenjenih prijava pristiglih za manifestacije iz cijele Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije