Dani performansa od 9. do 12. lipnja: Ove godine naglasak je na umjetnicama

Petnaesto izdanje varaždinskih Dana performansa, od 9. do 12.lipnja, u znaku je citata pjesme Boba Dylana ‘The times, They Are a-Changin’, a jubilej želi označiti fokus na jednu od ključnih promjena koja je na prijelazu milenija obilježila suvremeno umjetničko stvaralaštvo.

Naime, po prvi put u povijesti, u produkcijskom i prezentacijskom pogledu, izjednačio se broj ženskih i muških umjetnica/umjetnika.

– Već tradicionalno početkom 6. mjeseca najavljujemo Dane performansa, koji ove godine traju od četvrtka, 9. lipnja, do nedjelje 12. lipnja. Centralni je to događaj Galerijskog centra Varaždin, a program obuhvaća nacionalne, regionalne i internacionalne umjetnike. Naglasak je na promjenama jer su na Documenti XII 2007. godine, značajnoj manifestaciji vizualne umjetnosti, natpolovičnu većinu predstavljale umjetnice. Rodna pripadnost po sebi nije garancija razine umjetničkog stvaralaštva, ali je jasno da je ovaj pomak u suvremeni kulturni diskurs unio novu dinamiku. Naglasak će ove godine biti na performansu koji izvode umjetnice – istaknuo je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin.

Dani performansa će ovaj fenomen učiniti vidljivim kroz tri cjeline: fokusom na autorice nove generacije kroz izvedbu njihovih performansa, projekcijom video zapisa i panel diskusijom o stvarnom položaju umjetnica na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj sceni.

– Ove godine nastupaju respektabilna imena poput Tammy Ben Tor, Saeri Kiritani, Tanja Ostojić, Dragana Sapanjoš, Jadranka Kalenić, Milijana Babić i Martina Miholić. Projekt podržava i Ministarstvo kulture s 10 tisuća kuna. Pozivam sve, sigurno će biti zanimljivo – zaključio je Mesek.

Grad će iz proračuna za događaj izdvojiti između 40 i 50 tisuća kuna.

– Poznati smo kao grad baroka, tradicije, kulture, ali performans nas svrstava u grupu gradova koji se ‘otvara’, traži nešto suvremeno i daje novi pogled na kulturu. Puno je prošlo od početka tako da je ovo već etablirana manifestacija. Nadam se da će svi uživati – kazao je Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije