VIDEO Ivanečki srednjoškolci i studenti snimili igrani film ‘Jarilike’!

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Gustav Krklec pretpremijerno je prikazan prvi ivanečki dugometražni igrani film Jarilike. Snimljen je prema istoimenom romanu mladog autora Matije Severa iz Ivanca, a njegovu prikazivanju je, uz rodbinu protagonista, predstavnike medija, radni tim ivanečke Knjižnice i predstavnike Grada Ivanca, nazočila cijela glumačka i tehnička ekipa redom sastavljena od ivanečkih studenata i srednjoškolaca, koja je tijekom dvije godine, koliko je trajalo snimanje, uložila golem trud kako bi radnju romana prenijela na filmsko platno.

Redatelj filma i direktor fotografije je Luka Friščić, koji ujedno potpisuje i produkcijski dizajn i dizajn kostima, scenarij je napisao Marko Friščić, a u glavnim ulogama nastupaju Karlo Sever, Ela Ivanek, Jakov Milas, Josip Jakopec i Petar Radošević.

Radnja filma smještena je u doba slavenske kulture i njenih prvih dodira s kršćanstvom, a u nju su, među ostalim, utkani i staroslavenski mitovi i božanstva (Perun, Veles, spominje se i Jarilo) te cijela galerija mitoloških bića – dobrih i zlih šumski vila i vilenjaka, vukodlaka, vampira i drugih čarobnih bića. Dodatnoj dramatizaciji pridonosi i prožimanje fabule pojedinim povijesnim događajima.

Ogroman entuzijazam

S obzirom na nikakav novčani budžet i činjenicu da bi ekranizacija slojevite fabule koja se odvija na više lokaliteta i u različitim godišnjim dobima bila izazov i za profesionalnu ekipu s izdašnijim budžetskim sredstvima, mladoj filmskoj ekipi ne treba zamjeriti na manjkavostima, prvenstveno, u maski i kostimografiji. Ono što treba pohvaliti jest ogroman entuzijazam i volja cijele mlade filmske ekipe da u Ivancu stvori potpuno nov kulturni proizvod namijenjen prvenstveno generacijski mlađoj publici.

Također, u filmu oduševljavaju zabilježeni prizori prirodnih ljepota i starih gradina na Ivančici te predivni motivi Kalnika, Ravne gore i Aqua Cityija, koji “glumi” Jadran.

Kao što je na pretpremijeri istaknula prof. Marina Grudenić, ravnateljica Gradske knjižnice čiji su djelatnici ekipi pružili veliku logističku pomoć, posebne pohvale idu i roditeljima i rodbini protagonista (prvenstveno obiteljima Friščić, Sever i Stanko), koji su nesebično pomagali u svemu što je bilo potrebno za realizaciju ovoga projekta, od prijevoza na lokalitete snimanja do izrade kostima.

Pogledajte najavu filma koji će biti dostupan od 16. travnja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije