Izložba ‘Hommage Milanu Horvatu’: U njegovim skulpturama još živi iskrica života

Povodom Svjetskog dana Roma je u petak, 8. travnja, u Muzeju anđela otvorena izložba drvenih skulptura umjetnika Milana Horvata.

Svojim neobičnim skulpturama Horvat je privlačio pažnju mnogih, a njegova su djela ‘raštrkana’ diljem svijeta. O njemu se ne zna mnogo, no sigurno je kako njegov opus nije prošao nezapažen. Iako Milan Horvat više nije živ, njegovo stvaralaštvo ostalo je kao podsjetnik na njega.

Premda je informacije o Milanu Horvatu bilo teško sakupiti, Željko Prstec uspio ih je donekle sažeti ih i objediniti.

– Već dugi niz godina planiram Varaždincima i cijelom svijetu predstaviti jako zanimljivog umjetnika Milana Horvata, koji je bio Rom. On je imao stvaralačku crtu u sebi, svojim je radom ispitivao što je život, tko je on sam i kuda ide, stoga je ova izložba posvećena njemu i svim Romima kojima, znamo i sami, nije lako.

U opisu izložbe Prstec je kazao kako je Milana Horvata upoznao na varaždinskoj staroj krami. Tamo je Milan bdio nad svojim uredno posloženim kokotima, kornjačama, svecima i ostalim grubo napravljenim figuricama od sirovog drveta.

– Poslije smo se zbližili i katkad bi svratio do njegove kućice iza dravskog nasipa. Bila je to kućica iz bajke, ukrašena živim bojama, oslikanim haubama. U vrtu je bila ispisana poruka ‘Sjeti se čovječe život je kao jutarnja rosa’. Živio je u teškim uvjetima, s bolesnom ženom i dvoje djece. Žena mu je ubrzo umrla, a on je za život zarađivao skupljajući metalni otpad. Umro je 2007. godine, ali njegova iskrica života još živi u sklupturama – napisao je Prstec.

Otvorenju izložbe prisutvovala je Milanova kći Milena.

– Tata je počeo izrađivati kipove nakon što je obolio. Od tad je vjerovao u Boga, puno je molio i odlazio u crkvu. Jednom je uzeo drvo i otad je stalno radio skulpture koje je pokušao prodati, ali se nitko za to nije zanimao. Čudim se kako je to sve znao, a imao je samo jedan razred osnovne škole. A kućicu je pak bojao svakih mjesec dana drugačije, govorio je da dobije glas od Boga i mora tako raditi. Za boju nije imao novac, to je sve našao u smeću i iskorištavao – ispričala je.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije