Kerekesh Teatar: ‘Ilčić iznosi klevete i zato tražimo da se javno ispriča!’

Kerekesh Teatar jučer, 29. veljače, oštro je reagirao na neke navode gradskog vijećnika Ladislava Ilčića izrečene na sjednici Gradskog vijeća održane u četvrtak, 25. veljače.

U svome kritičkom izlaganju na račun vođenja varaždinskog HNK-a, Ladislav Ilčić se, između ostalog, dotaknuo i postojanja određenih ‘lobija’, odnosno funkcioniranja po principu ‘tko si je s kim dobar’.

– Tako mi sada imamo jedan privatni festival u Kazalištu, u koprodukciji, a zapravo se ona sastoji u tome da jednome vrlo popularnome glumcu iznajmljujemo besplatno dvoranu kazališta – iznio je Ilčić za govornicom.

Kišić ga nazvao – jalnušom

Najprije je, već 26. veljače, javno na tu Ilčićevu izjavu reagirao varaždinski dožupan Alen Kišić.

– Bili smo večeras na premijeri Balada Petrica Kerempuha. Vrhunska izvedba cijelog ansambla, napose mojih prijatelja Ljube i Jana Kerekeša. Oni su iznimna vrijednost i ponos Varaždina i zato me užasno smeta neopravdan napad jednog političara na njih na sjednici Gradskog vijeća. Zanimljivo da sam zadnjih tri-četiri godine pogledao baš svaku predstavu varaždinskog HNK-a, uključujući i dječje s našim klincima, i toga čovjeka ne sjećam se da sam ijednom sreo. Zato mislim da bi za Ladislava Ilčića jako dobro pristajala jedna Krležina riječ koja je večeras rečena na sceni – jalnuš!

Kerekeši reagirali oštro

Tako je napisao Kišić na svome profilu na društvenoj mreži, a jučer je reagirao i Kerekesh Teatar. Objavivši fotografiju Ladislava Ilčića s određenom grimasom, napisali su:

– Upravo ovaj izraz lica trebao bi imati saborski zastupnik i gradski vijećnik Ladislav Ilčić nakon što je 25. veljače na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina bez srama izrekao insinuiranu klevetu na štetu Ljubomira Kerekeša i umjetničke organizacije Kerekesh Teatar. Gospodine Ilčiću! Za festival ‘Tjedan smijeha’ dvorana varaždinskog kazališta nije besplatna! Ugovorno s HNK u Varaždinu, umjetnička organizacija Kerekesh Teatar svake godine plaća najam dvorane od prihoda ulaznica koje kupuju građani Varaždina i okolice – opovrgnuli su Kerekešovi Ilčićeve navode.

Pozvali ga da se javno ispriča

Dodali su i da u sedam godina Tjedan smijeha, kao drugi najposjećeniji festival u Varaždinu, kako su naglasili, nije naišao na financijsku podršku Grada Varaždina.

– Ali zato ima nevjerojatnu podršku publike i svih ljubitelja kazališta i predstava, komedija i vi nemate pravo blatiti sve to! – napisali su iz Kerekesh Teatra.

Pozvali su Ilčića da se javno ispriča i da na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina ‘demantira svoju lažnu izjavu’.

Kazalište dobiva 10% od prihoda

Koliko točno Tjedan smijeha plaća dvoranu HNK-a, upitali smo dodatno Jana Kerekeša.

– Kerekesh Teatar plaća 10 posto od prihoda od prodaje ulaznica za svaku predstavu i još dodatno plaća popratno i tehničko osoblje i, naravno, plaća sve troškove svih predstava, promocije, tiskanja plakata, bannera, letaka, plakatiranja, cateringa i druge troškove – odgovor je Jana Kerekeša.

Bez ijedne kune javne potpore – zasad

Potvrdio je i da zasad festival nije dobio ni jedne kune potpore od ijedne javne institucije, ali se nadaju da će se i to promijeniti.

– Što se tiče Županije, natječaj je u svibnju, vidjet ćemo. Iskreno, nadamo se podršci Županije. Za Grad tek je sad kraj natječaja. Vidjet ćemo, ali do sada ništa – odgovorio je Kerekeš.

U slučaju da se Ilčić ne ispriča, Kerekeši najavljuju da će javno objaviti sve ugovore i financijski izvještaj te – ‘poduzeti pravne radnje’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije