Georgij Paro: Želimo napraviti Balade Petrice Kerempuha potpuno autentično

Na Velikoj sceni HNK u Varaždinu 26. veljače premijerno će biti izvedene Balade Petrice Kerempuha pod redateljskom palicom Georgija Pare, jednog od najvećih hrvatskih redatelja i najvećih krležijanaca.

U predstavi glume Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek, Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš i Sunčana Zelenika Konjević, a predstavom dominiraju teme siromaštva i bunta, koji prestaju biti socijalni, već postaju egzistencijalni problemi.

Zanimljivo, ova predstava nastaje upravo na 80.-u obljetnicu izdavanja Balada Petrice Kerempuha, a iako prema riječima redatelja nisu rađene nikakve promijene u Krležinom tekstu, predstava je suvremena, jer ako se tekst prevede na suvremeni jezik, jasno se može iščitati kako nekadašnji kmetovi predstavljaju današnje građane.

– Želja nam je da se Krleža napravi, scenski pročita i izvede potpuno autentično, da se ništa ne dira, jer bi bilo svetogrđe takvu poeziju dirati. Želimo zadržati Krležinu politiku i ideje, ali ih pročitati iz nekog današnjeg osjećanja života i svijeta. Kada se to napravi, vidi se koliko Krleža govori i danas aktualno i sveprisutno, prvenstveno njegov osjećaj povijesti – rekao je Georgij Paro.

Također, prema njegovim riječima, raditi Krležine Balade Petrice Kerempuha mogu raditi samo glumci koji i inače govore kajkavski, odnosno da se to ne može scenski naučiti, već se glumci s time moraju roditi. Na to se nadovezao i dramaturg predstave Marijan Varjačić, koji je spomenuo kako su upravo glumci čuvari kajkavskog jezika.

Glavna uloga u predstavi je pripala Janu Kerekešu, koji se susreo s tim tekstom već na Akademiji dramskih umjetnosti, isto kao i Hana Hegedušić.

– Vidio sam koja je to količina metafora i slika koje moraju izaći van kao prirodne, a kada je došlo do izvođenja predstave, morao sam u dva tjedna sam sebi razjasniti sve, svaki zarez i svaku riječ jer neke nisam ni sam razumio. Mislim da je Georgij Paro još jednom napravio jednu fascinantnu predstavu – zaključio je Jan.

Glazbu za predstavu potpisuje Vid Novak Kralj, dok je za plesne pokrete zaslužna Hana Hegedušić.

Predstava traje sat i 25 minuta, a svi oni koji neće moći prisustvovati premijeri u petak, 26. veljače, mogu pogledati predstavu i u nedjelju, 28. veljače, u 19.30 sati. Karte za predstavu se nalaze u redovnoj prodaji.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije