O romansi princeze Louise i Geze pl. Matačića: I Zagorje ima svog Romea i Juliju

Zagorje ima ljubavnu priču o kojoj je i BBC 1952. snimio seriju, a knjiga britanskog pisca Dana Jacobsona ‘Sve za ljubav’ u nekim je državama doživjela i po četiri izdanja.

No, kako to već biva, u Hrvatskoj je romansa bogate belgijske princeze Louise, kćeri kralja Leopolda II. i supruge princa Philippa, sa siromašnim zagorskim plemićem, potporučnikom austro-ugarske vojske Gezom pl. Matačićem, najmanje poznata, piše Večernji list.

Uspomenu na nju najrevnije čuva Spomenka Štimec, suvlasnica kurije pl. Beloševića u Hrašćini pokraj Lobora, u koju su se od svijeta prezreni ljubavnici bili sklonili. Za projekt obnove podruma kurije u kojem čuva brojne dokumente o dvoje ljubavnika, B. Štimec dobila je pomoć od Ministarstva turizma.

– Godišnje izložbu pogleda oko 300 ljudi. Nije puno, ali nije ni zanemarivo. Voljela bih da tu istinitu ljubavnu priču čuje što više ljudi – kaže.

Fatalni susret 37-godišnje kćeri tada najbogatijeg europskog kralja dogodio se 1895. u Beču, u parku Prater. Princeza Louisa, punim imenom Louise-Marie-Amelie, koja je živjela u gradu sa suprugom i dvoje djece, vozila se u kočiji kad je ugledala devet godina mlađeg naočitog mladića kojemu je pobjegao konj pa je u pokušaju da ga uhvati zaustavio ‘promet’ u parku.

– Geza je nakon završene gimnazije u Varaždinu morao odraditi godinu dana za cara i domovinu, no obolio je od malarije i dobio dopust. Kako bi iskoristio slobodan dan, unajmio je pastuha koji mu je pobjegao. Kad je u kočiji ugledao princezu, bilo je to ono što se naziva ljubavlju na prvi pogled – kaže Spomenka.

Princeza, koju su zbog ljepote nazivali ‘briselskom ružom’, napustila je obitelj, povevši samo kćer koja ju je ubrzo napustila i pobjegla sa siromašnim zagorskim plemićem, izazvavši sablazan.

Ljubavnici su putovali Europom, a kad su potrošili sav novac, sklonili su se u Zagorje, u Lobor, na imanju Gezine majke i poočima. Spomenka je za tu priču doznala iz romana ‘Sve za ljubav’ nagrađivanog pisca Dana Jacobsena, porijeklom iz Južnoafričke Republike.

– Želeći razlučiti što je bila istina, u arhivima smo sestra i ja pronašle stotinjak dokumenata i izložile ih u spomen na tu veliku ljubav. Ako Verona može čuvati uspomenu na Romea i Juliju, zašto ne bismo mi na Louise i Gezu? – napominje Spomenka.

Ljubav je trajala četvrt stoljeća. Princeza, koja se 1906. rastala od Philippa, umrla je 1924., godinu dana nakon Geze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije