Premijera predstave ‘Balade Petrice Kerempuha’ u varaždinskom HNK 26. veljače

Na Velikoj sceni varaždinskog HNK u petak, 26. veljače, u 19.30 sati odigrat će se premijera predstave ‘Balade Petrice Kerempuha’ Miroslava Krleže u režiji Georgija Para.

Kako stoji u najavi predstave, njome Georgij Paro, zasigurno jedan od najvećih hrvatskih redatelja i najvećih krležijanaca, sa sjajnom glumačkom ekipom HNK u Varaždinu (Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek, Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš i Sunčana Zelenika Konjević) stvara izniman kazališni čin, koji izvire iz Krležina teksta, poziva se na sadašnjost, a teatralizacijom kreće u sferu svojevrsne kazališne metafizike.

Siromaštvo i bunt prestaju biti socijalni već postaju egzistencijalni pojmovi. Lica su uspostavljena siromaštvom kao egzistencijalnim stanjem. Unutar toga se kreću između svakodnevlja i bunta, a izlaz se definitivno pronalazi i konstatira Krležinim tekstom.

Krležina poetičnost sublimira povijest i sadašnjost i ukazuje na svojevrsnu svevremenost ljudske egzistencije.

Ovu predstavu označava teatarski čin trajanja, bivanja i zbivanja.

Fragmenti Krležinih balada stvaraju zanimljive žive situacije i dijaloge prepoznatljive svakom današnjem gledatelju, a glumačkim i redateljskim činom postaju iznimnom kazališnom predstavom.

Kajkavski tekst svojom specifičnošću dodatno govori o stvarnosti i poeziji kazališta istodobno, a esejistički dijelovi na štokavskom standardu, sjajan su kontrapunkt i afirmacija kajkavskim baladama.

Izuzetna glumačka igra i redateljska kontekstualizacija, redateljski koncept, stvaraju toplu predstavu koja kreće prema metafizičkom onostranom.

Zanimljivo je napomenuti kako ova predstava nastaje upravo na 80. obljetnicu izdavanja ‘Balada Petrice Kerempuha’ te kako se u njoj poetski poziva i na stvarnost i na oživljavanje kajkavskog, a prije svega na pitanja o ljudskoj egzistenciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije