Noć muzeja 29. siječnja: Habsburgovci, grofica Erdödy, Aquae Iasae, anđeli…

U petak, 29. siječnja, diljem Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji, obilježava se manifestacija Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva.

Jedanaesta je to godina održavanja, a prošle je godine programe u 220 muzeja, galerija i ostalih kulturnih ustanova u Hrvatskoj posjetilo 260.000 ljudi.

Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje u manifestaciji. U programu GMV-a je razgled izložbe ‘Varaždin pod krunom Habsburgovaca‘, postavljene u palačama Sermage (GMV Trg M. Stančića 3, I. dio/razdoblje do 19. stoljeća) i Herzer (GMV Franjevački trg 10, II. dio/razdoblje od 19. stoljeća).

Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života. Kroz 12 tematskih cjelina i 350 raznorodnih izložaka ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskome području. Među izloženim predmetima su: arhivski dokumenti, oružje, medalje i drugo.
Što nam je ostalo u nasljeđu od vladavine Habsburgovaca i kakve veze nas spajaju još i danas, nastojali su prikazati ovom jedinstvenom izložbom, otvorenom koncem listopada prošle godine, kojom je ujedno obilježeno i 90 godina neprekinutoga djelovanja Gradskog muzeja Varaždin.

Izložba se može pogledati od 18 do 1 sat iza ponoći, a ulaz je, naravno, besplatan.

Ostali izložbeni postavi (stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starom gradu i Entomološkoga odjela Svijet kukaca u palači Herzer) tijekom Noći muzeja bit će zatvoreni za razgled.

Muzej anđela

Jedanaestoj Noći muzeja, manifestaciji koja je od kulturnog prerasla u društveni događaj, pridružuje se i Muzej anđela.

Slikar Željko Prstec više od tridesetak godina nadahnuto i uvijek iznova stvara svijet anđela koji nije pomodno artificijelan nego utemeljen u povijesti i tradiciji kraja iz kojeg potječe. To je njegov brend, a kako ga je ostvario u radovima pod nazivom ‘Oltareki‘, moći će se vidjeti u Noći muzeja.

Ti jedinstveni asamblaži ujedinjuju ono najbolje iz njegove slikarske karijere – samosvojnost u izričaju i poštovanje tradicije u temi, ali i iskorak u suvremenost: recikliranje, kolažiranje, citatnost i eklekticizam u spajanju svetog i profanog.

Muzej je otvoren od 17 do 1 sat iza ponoći.

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice ove će se godine uključiti u program s trostrukim prigodnim programom, koji obuhvaća otvorena vrata Muzeja, predstavljanje brošure europskog prekograničnog projekta ‘Ponovno probuđena arheološka nalazišta suvremena interpretacija baštine kao temelj kulturnog turizma’ te druženje u Muzeju.

Manifestacija počinje u 18 sati otvorenim vratima Muzeja, ‘Arheološki postav antičkog naselja Aquae Iasae’ uz stručno vodstvo kustosa. Vrata su ‘otvorena’ do 19 sati, a tada će početi jednosatno predstavljanje brošure europskog prekograničnog projekta pod nazivom ‘Ponovno probuđena arheološka nalazišta suvremena interpretacija baštine kao temelj kulturnog turizma’.

U sklopu programa bit će prezentirana nova trojezična kulturno-turistička brošura kao rezultat provedbe europskog prekograničnog projekta u okviru Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007.-2013.
Projekt je okupio pet partnera, a zajednički cilj projekta bio je pomoću regionalne i prekogranične suradnje povezati lokalno poznata arheološka nalazišta smještena na prekograničnom području Slovenije i Hrvatske, na slovenskom području Ančikovo gradišče nad Jurišnjo vasjo na Pohorju, zatim Rifnik kod Šentjurja, Ajdovski gradec nad Vranjem kod Sevnice, a u Hrvatskoj arheološke lokalitete Kuzelin kod Glavnice Donje i lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama.

‘Noć muzeja’ završava prigodnim druženjem u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice od 20 do 22 sata.

Dvorac Trakošćan

Posjetitelji dvorca Trakošćan u Noći muzeja moći će upoznati kulturno-povijesne i običajne osobitosti novomarofskog kraja kroz interaktivnu dramsko-scensku igru o grofici Lujzi Erdődy.

> O životu grofice Lujze Erdődy u trakošćanskoj Noći muzeja

Galerijski centar Varaždin

U varaždinskom Galerijskom centru se u petak otvara izložba ‘Facebook’ fotografa Damira Širole.

> Izložba ‘Facebook’ fotografa Damira Širole u Galerijskom centru ovog petka

Muzej vatrogastva

U Muzeju hrvatskog vatrogastva održat će se svečano otvorenje izložbe fotografija ‘Crna šuma’ autora Damira Hoyke. Ova serija fotografija je nastala nedugo nakon katastrofalnog požara na području Trstenika na otoku Pelješcu, a njezin cilj je putem fotografija kojima se prikazuju apokaliptični prizori nakon požara senzibilizirati javnost na posljedice neodgovornog ponašanja pojedinaca.

Zapanjen apokaliptičnim prizorima u koje je požar pretvorio pelješku šumu, fotograf Damir Hoyka odlučio je ovu tragediju pretvoriti u snažno vizualno upozorenje i tako pridonijeti nastojanju da se takvi događaji spriječe.

‘Crna šuma’ je izložba od općeg interesa, a njezin cilj je upozoriti građane na moguće požarne opasnosti. Ova izložba će povezati razne dijelove Hrvatske čiji vatrogasci međusobno surađuju na najtežim požarima i drugim katastrofama.

Tema ovogodišnje Noći muzeja su utemeljitelji i reformatori. U stalnom postavu Muzeja možete vidjeti predmete vezane za život i rad dvojice najznačajnijih ličnosti iz hrvatskog vatrogastva druge polovice 19. i početka 20. stoljeća: oca hrvatskog vatrogastva Gjure Stjepana Deželića i učitelja hrvatskog vatrogastva Mirka Kolarića.

Uz izložbu stalnog postava Muzeja održat će se i likovna radionica te druženje s vatrogascima. Svakako vrijedi posjetiti i muzejsku suvenirnicu te sudjelovati u nagradnoj igri.

Od 18 do 1 sat održat će se izložba stalnog muzejskog postava, od 19 do 1 izložba fotografija autora Damira Hoyke. U 18 sati, pa do – 23 trajat će Likovna radionica za djecu, a uz sve to od 19 do ponoći posjetitelji se mogu družiti s pripadnicima Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Pronađite nešto za sebe, uputite se u muzej te uživajte u programu koji je te noći besplatan!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije